Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-28 14:50:00

Nő a munkanélküliség Szlovákiában

A nyári hónapokban is nőtt a munkanélküliség Szlovákiában, az idénymunkások sem enyhítették a riasztó statisztikai adatokat - olvasható a Magyar Koalíció Pártja közleményében.

A Dél-Szlovákiában található járások többsége „a leszakadó, hátrányos helyzetű térségek közé tartozik. Alapos szemléletváltás szükséges tehát a déli régió felzárkóztatására, tarthatatlan az eddigi passzív megközelítés, a problémamegoldás hiánya” – írja közleményében a Magyar Koalíció Pártja.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdasági és pénzügyi válság kitörése óta folyamatosan nő a munkanélküliek aránya Szlovákiában. Az ország 79 járása közül a legrosszabb mutatókkal bíró első 10 járás közül hét a magyarok által is lakott Dél-Szlovákiában található. Ennek a listának az élén hosszabb ideje a Rimaszombati járás áll, a legfrissebb, szeptemberi adatok szerint, 34,75 százalékos a munkanélküliség.

Tartósan a lista második helyén található a Nagyrőcei járás 30,7 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Rozsnyói járás 28,4 százalékkal. A nyugat-szlovákiai Nyitra megye 7 járása közül a legnagyobb munkanélküliséget a déli, magyarok által is lakott 3 járásban mérték. A Komáromi járásban 16,8 százalék, a Lévai járásban 15,4 százalék és az Érsekújvári járásban 13,9 százalék az állástalanok aránya a munkaképes lakosságon belül. Mindegyik adat meghaladja az országos átlagot – olvasható a közleményben.

Az MKP szerint a most leköszönő Iveta Radicova által vezetett kabinet sem tudott enyhíteni a rossz dél-szlovákiai mutatókon.   

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.