Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-21 16:40:00

Nincs vége a Dörner-botránynak

A Magyar Állami Operaház október 28-ra és 29-re kitűzött hangversenyének vendégkarmestere, Christoph von Dohnányi lemondta fellépését.

A világhírű karmester közölte, nem kíván olyan városban fellépni, „amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta”. Christopf von Dohnányi szerdai közleményét a dalszínház pénteken juttatta el az MTI-hez. Az Operaház tájékoztatása szerint a hangversenyeket megtartják, azonban módosított műsorral és szereplőgárdával. Brahms Német Requiemje helyett Verdi Requiemje szólal meg a Magyar Állami Operaház énekkara és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában.

A gyászmise énekes szólistája Kolonits Klára, Gál Erika, Fekete Attila és Fried Péter lesz, a karmester Ion Marin, aki a világ valamennyi nagy szimfonikus zenekarával dolgozott már.
„Az Operaház megvizsgálja a Christoph von Dohnányival szembeni kártérítési per indításának lehetőségét” – tájékoztatták az MTI-t.

Christoph von Dohnányi Berlinben született. Előbb édesapjához, Hans von Dohnányihoz hasonlóan jogásznak készült, majd a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzést, zongora- és karmesteri tanulmányokat. Elnyerte München város Richard Strauss-díját; nagyapjánál, Dohnányi Ernő zeneszerző-karmesternél is tanult a Floridai Állami Egyetemen.
Dolgozott a világ szinte valamennyi jelentős zenekarával és operaházában, többször járt Budapesten.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.