Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-20 14:39:00

Nincs kegyelem Geréb Ágnesnek

Úgy tűnik minden igyekezet hiábavaló volt, ugyanis Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította a Geréb Ágnes védői által benyújtott kegyelmi kérelmet. A szülésznő ellen március végén hozott ítéletet a Fővárosi Bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt is.- írja az Index. Geréb Ágnes két év letöltendő fogházbüntetést kapott, valamint öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi illetve szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A Fővárosi Bíróság hétfőn honlapján közölte, hogy a dr. G. Ágnes és társai ellen folyamatban volt büntetőügyben a köztársasági elnök elutasította a vádlottak eljárási kegyelem iránti kérelmét. A bíróság a döntésről az érintetteket tájékoztatta.
 

Fellebezésnek nincs helye

A Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper már már két éve zajlott, amikor Geréb Ágnest tavaly ősszel egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe helyezték. A büntetőpernek a szülésznőn kívül négy másik vádlottja is van, a vádirat pedig négy ügyet tartalmaz. Ebből Geréb Ágnesnek három ügyben volt szerepe- írja az Index.
 


Kegyelmi kérvény elutasítva

A fő eset 2003-ban történt, amikor egy szülés levezetésénél egy ikerpár egyik tagja életét vesztette. Ehhez csatolták a későbbi ügyeket, majd miután felmerült, hogy az egyik eset gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert áttették a Fővárosi Bíróságra. A legsúlyosabbnak minősülő eset 2007-ben történt az Alma utcai Születésházban, ekkor a kisbaba válla elakadt a szülőcsatornában. A szülésznő műfogással akart segíteni, de nem járt sikerrel, sőt a helyszínre kiérkező mentőorvos sem tudta megmenteni a csecsemőt. A per 2010 nyarán folytatódott. Az ügyész, Kiss Veronika próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasolt, de a bíró szigorúbb büntetéssel sújtotta. Egyik vádlottnak 300 ezer forintos pénzbírságot kellett kifizetnie, míg a többi három vádlottt felmentették. A védőügyvédek az ítélet kimondása előtt kértek kegyelmet a köztársasági elnöktől, de nem kaptak választ.

A köztársasági elnök által elutasított kegyelmi kérelem felülvizsgálatát nem lehet kérvényezni. A kérelmező újabb kegyelmi kérvényt nyújthat be, amelynek elbírálása független lesz a korábban elutasított kérelemétől.

Akik kegyelmet kaptak
1992-ben fellázadtak a törökbálinti sorkatonák, akik a túlhajszoltság miatt nem akarták felvenni a szolgálatot. Göncz Árpád csak a családos katonáknak kegyelmezett, a többiek letöltötték börtönbüntetésüket.

1993-ban Binder Györgyi kapott kegyelmet, aki azzal vált ismertté, hogy halálba segítette gyógyíthatatlan beteg kislányát.

Farkas Flórián, jelenlegi fideszes roma parlamenti képviselő 1998 elején kapott Vastagh Pál szocialista igazságügyi miniszter kezdeményezésére kegyelmet Göncz Árpádtól, pedig egyrendbeli hűtlen kezelés és kétrendbeli számviteli fegyelem megsértése miatt már vádat is emeltek ellene, és a tárgyalást is kitűzték.

2005 januárjában Simek Kitty is kegyelemben részesült, ő a nevelőapját lőtte le. Ugyanazon év februárjában Csonka Béláné is részesülhetett Mádl Ferenc kegyelméből, az asszony önvédelemből szúrta le agresszív férjét.

 

Korábbi anyagok:

Geréb Ágnes a helyére került

A műhibaperek listáját a nőgyógyászok vezetik

 

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.