Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-05 10:45:00

Népszámlálás: eredménnyel járt az egyházi tiltakozás

Ezentúl az internetes népszámlálási íven külön kategóriaként a „katolikus” gyűjtőfogalom is megjelenik. A népszámlálási szóvivő szerint „technikai félreértés” történt.

Az előzmény: a Magyar Katolikus Püspöki Kar közleményben tiltakozott, amiért a népszámlálási kérdőív internetes kitöltésekor önmagában a „katolikus” jelző nem tüntethető fel. (Az érintetteknek dönteniük kell, hogy a „római katolikus” vagy például a „görög katolikus” kategóriába sorolják magukat.)

Ez annál is inkább meglepő – írta a püspöki kar –, mert a „KSH és a történelmi egyházak júliusi egyeztetését követően még azt a hivatalos tájékoztatást kaptuk, mely szerint ez a megjelölés elfogadható lesz, mint ahogyan elfogadható a református, evangélikus stb. megjelölés is. Ennek ismeretében kértünk minden egyházunkhoz tartozó állampolgárt katolikus hitének megvallására”.

Az eljárás a katolikusokra nézve diszkriminatív, egyben alkalmas az adatok manipulálására – vélekedett a püspöki kar. Virágh Eszter népszámlálási szóvivő szerint „technikai félreértés” történt.

Az előzetes egyeztetések alkalmával az egyház az úgynevezett „feldolgozási kódlistát” kapta meg (ez nem a népszámlálási íven lévő kérdéseket tartalmazza, hanem azokat a kategóriákat, amelyeket a beérkező adatok feldolgozása során alkalmaznak). Márpedig a kódlistán – összevont kategóriaként – valóban a „katolikus” gyűjtőfogalom szerepelt.

A statisztikában teljesen elfogadott módszertan, hogy a felmérés készítésekor igyekeznek minél több és részletesebb válaszkategóriákat felkínálni – indokolta a szóvivő, hogy az „internetes kitöltő felületen” miért nem lehetett önmagában a ƒ„katolikus” kifejezést megjelölni. Elmondása szerint ezzel a válaszadóknak is kedvezni szerettek volna.

Ugyanakkor elfogadják a katolikus püspöki kar észrevételét. Virágh Eszter közölte: holnaptól (azaz szerdától) a népszámlálási honlapon már a „katolikus” is a lehetséges válaszok között lesz.


(nol.hu)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.