Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-11 10:40:00

Németország: dúl a „trójai” szoftverháború

Legkevesebb négy németországi tartományban alkalmazták azt a kémprogramot, amellyel egy civil szervezet állításai szerint a hatóságok túllépték az alkotmánybíróság által biztosított jogköreiket.

Keddi értesülések szerint elsőként Bajorország, utána pedig Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, továbbá Brandenburg tartomány belügyminisztériuma is elismerte, hogy az illetékes bűnügyi hivatalok – megfelelő bírói felhatalmazással élve – korábban büntető eljárások során alkalmazták a sok vitát kiváltó szoftvert. Az említett, trójaiként viselkedő kémprogram lehetővé teszi, hogy a hatóságok bűnüldözési célokból a felhasználó tudta nélkül kifürkésszék gyanúsnak tartott személyek számítógépeinek egyes adatait.

A rendőrség szakszervezete egy kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásban azt hangoztatta, hogy a szoftverre szükség van a bűnözők elleni harc érdekében. A szakszervezet szerint ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte annak biztosítását, hogy az állampolgárok ne kételkedjenek a hatóságok szavahihetőségében.

Az elmúlt hét végén egy civil szervezet, az úgynevezett Chaos Computer Club (CCC) állt elő azzal a váddal, amely szerint a hatóságok az elmúlt időszakban rendszeresen visszaéltek jogköreikkel, és a szóban forgó programot a számítógépek, illetve tulajdonosaik szinte korlátlan kikémlelésére használták fel.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.