Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-20 19:03:00

Nem tudnak megegyezni a svájci politikusok

Előfordulhat, hogy a svájci parlament nem támogatja a kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő tervét, amellyel a rekorderős svájci frank gazdaságra gyakorolt hatását próbálnák enyhíteni.

Az erős frankárfolyam elkezdte gyengíteni a gazdaságot, a svájci politikusok eltérő megoldásokat javasolnak a problémára. Az ötpárti koalíciós kormány szerdán azt javasolta, hogy erősítsék a kutatás-fejlesztési tevékenységet, átmenetileg csökkentsék a társadalmbiztosítási járulékokat, valamint támogassák az exportőröket és az idegenforgalmi iparágat, amelyeket különösen keményen sújt a frank árfolyamának szárnyalása.

A hazai gazdaságot összesen kétmilliárd frankkal támogató kormányzati tervet a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám a német nyelvű TagesAnzeiger című napilap szombaton arról számolt be, hogy több befolyásos parlamenti képviselő nem támogatja ezeket az elképzeléseket. Urs Schwaller, a jobbközép kereszténydemokraták frakcióvezetője és Toni Brunner, a Svájci Néppárt (SVP) elnöke is a kétségeit hangoztatta.

A kormány újrafelosztási elképzeléseinek eredményeként azok a vállalatok, amelyek korábban preventív intézkedéseket hoztak és így kevésbé szenvednek, valószínűleg nem kapnak semmit – mondta Brunner, aki szerint Svájcot inkább az adók és járulékok csökkentésével, illetve az előírások enyhítésével kellene erősíteni.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.