Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-05 16:30:00

Nem sokat gondolkodunk, ha külföldi munkáról van szó

Hatvanhat ország átlagánál a magyarok nyitottabbak a külföldi munkavállalásra, a magasabb fizetésért és a karrierlehetőség miatt keresnek munkát a határokon túl.

Ezt mutatja a világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network és az Intelligence Group 2011-es felmérése. A The Network tagja a magyarországi Profession.hu is, amelynek közleménye szerint a júniustól szeptemberig zajló felmérésben 66 ország 162.495 álláskeresőjét kérdezték.

Míg a 66 ország átlagában az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága 68 százalék, addig a magyaroké 84 százalék. Az országon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal. A magyar, országon belüli mobilitási hajlandóság 63 százalék, míg a nemzetközi 66 százalék.

A felmérésből kiderül az is, hogy az álláskeresők fele több mint 3, vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és 68 százalék előnyben részesíti a határozott idejű szerződéseket. A tavalyi adatokból egyértelmű összefüggés látszott az adott ország gazdasági teljesítménye, GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között.

A magyarok legszívesebben amerikai és európai országokba mennének dolgozni. A külföldi munkavállalási hajlandóság Portugáliában a legnagyobb, 97 százalék. A második, Luxemburg és Nigéria (94 százalék), Katar (91 százalék), Tunézia (91százalék). Az utolsó öt ország a külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Litvánia és Szlovénia, illetve Kína (52 százalék), az USA (48 százalék) és Lettország (30 százalék).

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.