Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-03 10:26:00

Nem sokáig maradtak távol a szlovák orvosok

Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok, mert a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről.

A megállapodást Iveta Radicová miniszterelnök, illetve Marián Kollár, a LOZ elnöke írták alá.
„Olyan megállapodásra jutottunk, amelyet igazságosnak lehet tekinteni” – mondta Radicová újságíróknak a megállapodás aláírása után Pozsonyban. Hozzátette: ennek ellenére nem boldog, mert a megállapodásnak nagy ára volt. „Számos, a munkahelyén kollégái helyett napokig kitartó orvos hatalmas erőfeszítéseket tett, de a kimerülés szélére jutott, s a közvéleményt is nagyon megviselte, hogy bizonytalanná vált az egészségügyi ellátás” – magyarázta a helyzetet a kormányfő.

Radicová szerint a kórházak már szombaton délelőtt előkészítik az új szerződéseket, amelyeket az a több mint 1200 orvos, akinek november végén megszűnt a munkaviszonya, azután aláír.
A szakszervezeti szövetség ugyanakkor arra szólította fel tagjait, hogy az új munkaszerződések aláírását és visszatérésüket a kórházakba ne siessék el, várják meg, amíg a megállapodást jogászok is megvizsgálják és véleményt mondanak róla.

A felek szerint a szakszervezetek elfogadták a kormány legutolsó béremelési ajánlatát, míg a kormányzat törvényes garanciákat vállalt ennek teljesítésére. Marián Kollár aláhúzta: a béremelés mértéke távolról sem elégítette ki az orvosokat, de a társadalom nyugalma érdekében hajlottak a kompromisszumos megoldásra. Számolni kell azonban azzal, hogy a szlovákiai orvosok egy része a jövőben is külföldre fog távozni. A kormány ajánlata azzal számolt, hogy az orvosok fizetése januártól az átlagbér 1,05-1,6-szorosa lenne, ami konkrétan 810-1230 euró közötti havi béreket jelent a pótlékok nélkül. További béremelésre júliusban és 2013 januárjában kerülne sor. Részletek, konkrétumok nem ismeretesek.

Szlovákiában december elején orvoshiány alakult ki, mert szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada felmondott, s a felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 16 kórházat érint. Ezekben a kórházakban a felmondást benyújtó orvosokat a törvény értelmében munkavégzésre kötelezték, de ennek ellenére több százan nem jelentek meg a munkahelyükön, ami súlyos gondokat okozott.

A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását – például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését – követelték.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.