Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 09:52:00

Nem kér a magyar mentőkből Törökország

Már öt napja készültségben áll a 12 fős magyar speciális kutató-mentő csapat, hogy szükség esetén segítsen a törökországi földrengés helyszínén.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közleményében azt írta: a legerősebb rengés óta eltelt hosszú idő miatt a mentőcsapatok lassan befejezik a kutatást, ezért a vasárnap óta készenlétben álló 12 fős magyar kutató-mentő csapat és három mentőkutyájuk segítségét valószínűleg nem fogják igénybe venni a török hatóságok.

Hozzátette: a török hatóságok nemzetközi bevetési tapasztalattal rendelkező polgári védelmi szakértők segítségét kérték, ezért az Európai Unió Humanitárius Segítség és Polgári Védelmi Főigazgatóságához, valamint a NATO Euro-Atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központjához fordultak. 

A főhadnagy közlése szerint az EU Monitoring és Információs Központ által szervezett szakértői csapatba csapatvezetőnek az OKF három tisztet jelölt, és a magyar katasztrófavédelem felajánlotta, hogy szintén három ember bekapcsolódik a biztonsági és logisztikai segítségnyújtás koordinálásában részt vevő csapat munkájába. Az uniós tagállamoktól beérkező felajánlások összegyűjtése után a csapat összetételéről és az indulás várható időpontjáról pénteken döntenek az Európai Unió polgári védelmi központjában.

Törökország keleti részén, az iráni határ közelében vasárnap 7,2-es erősségű földrengés pusztított, amely az eddigi adatok szerint 459 halálos áldozatot követelt, több mint 1300-an pedig megsebesültek. A rengés következtében csaknem 2200 épület dőlt össze, a legsúlyosabb károkról Van és Ercis városokból érkezett jelentés.

 

mti



 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.