Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-03 16:05:00

Nem az árfolyam-változás okozza a krízist, hanem a munkanélküliség

A legtöbb pénzügyi és fizetési nehézségekkel küszködő ügyfél nem az árfolyam-változástól került nehéz helyzetbe, hanem a munkahely elvesztése miatt.

Az ügyfelek 8-10 százaléka küzd fizetési gondokkal, de bő kilencven százalékuk rendesen fizet – állította Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára szerda reggel. A valóságos pénzügyi nehézségekkel küzdők tapasztalataink szerint nem az árfolyam-elmozdulás miatt kerültek nehéz helyzetbe, hanem a munkahelyük elvesztése miatt. Tehát inkább a munkahely elvesztésének problémáját kell megoldani annál, aki nem tud fizetni – emelte ki a főtitkár. Meglátása szerint, éppen ezért, a problémák nem csak a devizahiteleseket érintik, hanem a forinthiteleseket is.


A kilakoltatás egyik félnek sem az érdeke

A kilakoltatásokra vonatkozó kérdésekre elmondta, hogy ugyan a két éve tartó moratórium lejárt, de az új szabályok szerint a bankoknak az első három hónapban mindössze 146 ingatlan-végrehajtás kezdeményezésére van lehetőségük. Továbbá a bankszektor érdeke, hogy az adósokat bent tartsák a rendszerben, hiszen ha egy lakáshitel bedől a tulajdonos mellett a bank is károsul, mert a mai ingatlanpiaci árak nem teszik lehetővé a korábbi értéken történő értékesítést, így nekik a hitel nem térül meg.

A válság kitörése óta a bankszektor több lépést tett az átmeneti fizetési nehézségek orvosolására. Most az eszközkezelő felállását várják, ami a szociális rászorultság alapján fog ingatlanokat vásárolni. Tehát nem lehet abban reménykedni, hogy a mai három-négyszobás lakások tulajdonosait meg tudják menteni. Az eszközkezelő a kis értékű lakással rendelkező, szociálisan rászorult számára lesz majd mentőöv – hangsúlyozta a főtitkár.

 

mti/mindennapi.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.