Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-26 10:00:00

Nagy a baj Szlovákiában

Nem kizárt, hogy szükségállapotot hirdetnek ki Szlovákiában, mert Iveta Radicová miniszterelnök és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) újabb megbeszélése péntek este ismét megegyezés nélkül zárult.

Radicová a több mint kilenc órás tárgyalások után közölte: a kórházi orvosok alapvető követeléseinek teljesítését garantáló emlékeztetőt aláírta, de a kormány több mint 300 euróval nem tudja emelni az orvosok havi bérét. A kórházi orvosok 707 eurós átlagos béremelést követelnek.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy többé már nem tárgyal az orvosi szakszervezetekkel, s ha szükség lesz rá, egyenesen az orvosokhoz fordul. Felszólította az orvosokat, hogy térjenek vissza munkahelyükre, vonják vissza felmondásukat. Az emlékeztetőbe foglaltak teljesítését szerinte az államfő és a parlament elnöke is garantálják. Radicová ugyanakkor leszögezte: nem vállalhat olyan ígéreteket, amelyeket az átmeneti kormány nem tud teljesíteni. „Populista, felelőtlen és hazug lenne, ha a miniszterelnök és a kormány olyan kötelezettségeket vállalnának, amelyeket másoknak kellene majd teljesíteniük” – húzta alá Radicová.

Marián Kollár szakszervezeti vezető azt mondta, több kérdésben sincs megállapodás, s ennek következtében a mintegy 2000 orvos, aki felmondott kórházában, nem hajlandó azt visszavonni. A felmondási idő november végén lejár, s ezt követően számos kórházban komoly orvoshiány állna elő. A LOZ az eredménytelen megbeszélések után újra felszólította a kormányfőt, hogy menessze Ivan Uhliarik egészségügyi minisztert, amit Radicová elutasított.

A miniszterelnök szombatra rendkívüli kormányülést hívott össze, s egyben összeül az ország biztonsági tanácsa is. Mindkét testület egyetlen kérdéssel, a szükségállapot esetleges kihirdetésével fog foglalkozni. Amennyiben ugyanis a felek nem jutnak egyezségre, a szükségállapotot még december elseje előtt ki fogják hirdetni. A nem hivatalos, médiákban közölt értesülések szerint a szükségállapot mintegy harminc szlovákiai kórházat, illetve egészségügyi intézményt érintene. A kórházakban kialakult feszültségeket már kezdik megérezni a páciensek is. Több intézményben elhalasztották a december elejére tervezett műtéteket, másutt azok elhalasztását jelezték. Néhány intézmény közölte, hogy napi feladatait sem lesz képes maradéktalanul ellátni.

A szükségállapot kihirdetése Ivan Gasparovic államfő jogkörébe tartozik. Amennyiben erre sor kerülne, az orvosoknak haladéktalanul fel kellene venniük a munkát, mert ellenkező esetben büntetőeljárásnak tennék ki magukat.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.