Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-31 14:39:00

Miskolcon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A levegő minőségének romlása miatt Miskolc polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – tájékoztatott Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője.

A szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon, ezért vált szükségessé a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése – közölte a szóvivő.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő Miskolc vezetése arra kéri a városlakókat, hogy lehetőség szerint inkább autóbusszal, villamossal, mint személygépkocsival – főleg dízel meghajtásúval – utazzanak. Ugyancsak kérik, hogy ha tehetik, ne szénnel és fával tüzeljenek, és kerüljék el porképződéssel járó tevékenységek végzését. Az avar és kerti hulladékok égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szélmentes idő és a helyenként előforduló ködképződés miatt további romlás várható Miskolc levegőjének minőségében.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.