Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-21 16:00:00

Vita előzte meg a külügyminiszter magyarországi útját

Miért találkozik Bajnai Gordonnal Hillary Clinton?

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter elsősorban a Tom Lantos Intézet megnyitására érkezik Budapestre.

Az amerikai külügyminiszter látogatása az intézet missziója melletti amerikai kiállást jelképezi – mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója.

Az Amerika-szakértő a Clinton-látogatás üzenetértékével kapcsolatban megjegyezte: a Lantos-intézetben – amely a I. kerületi Magyar Külügyi Intézet épületében működik majd - az emberi és polgári jogokról, a kisebbségek helyzetéről, a közép-európai történelmi megbékélésről, valamint a transzatlanti kapcsolatokról végeznek kutatásokat. Hozzátette, a látogatásnak személyes vonzata is van, a Clinton család ugyanis meglehetősen jó viszonyban volt az amerikai kongresszus néhai magyar származású demokrata párti tagjával.

A Hillary Clinton látogatásáról honlapján beszámoló Népszabadság értesülése szerint az amerikai külügyminiszter budapesti útját Washingtonban vita előzte meg; az amerikai külügyi tárca egyes tisztviselői állítólag aggódtak, hogy a látogatást Magyarországon „esetleg az Orbán-kormány politikájának nyújtott támogatásként” mutathatják be, mások viszont Tom Lantos emlékének méltó megőrzése és az intézet jelentősége miatt támogatták az utat. Magyarics Tamás azt mondta, egy amerikai külügyminiszteri látogatást valóban úgy is lehet szemlélni, hogy az Egyesült Államok bizonyos értelemben elismeri, „legitimálja” az adott kormány politikáját.

Belpolitikájának megítélésével kapcsolatban viszont visszatérő kritika – mondta –, hogy a nem lép fel kellő eréllyel a szélsőséges – elfogadhatatlan rasszista politikai erőkkel szemben. Magyarics Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, a szélsőjobboldali erők jelenléte a politikai életben nem kimondottan magyar, hanem összeurópai jelenség, Dániától kezdve, Hollandián, Németországon és Svédországon keresztül Finnországig mindenhol megjelennek. Ez összefügg az EU-ban tapasztalható gazdasági nehézségekkel, a munkanélküliséggel, illetve a bevándorlással; és ahol nagyobb roma közösség él, ott elsősorban a romák elleni rasszista megnyilvánulások érzékelhetők – mutatott rá a szakértő.

Az MKI igazgatója szerint Hillary Clinton azért találkozik feltehetően Bajnai Gordonnal is, mert a volt miniszterelnök egy kevésbé ideologikus, válságkezelő kormányt vezetett. Az üzenet az lehet, hogy Washington olyanfajta pragmatikus kormányzati politikát szeretne látni, amilyent részben Bajnai Gordon folytatott – mondta Magyarics Tamás, megjegyezve: Bajnai Gordon egy megismételhetetlen, elődéhez és utódához képest kényelmesebb helyzetben volt, hiszen csak egyéves miniszterelnökségre vállalkozott, sok belpolitikai kérdés nem nyomta, nem kellett választásokon megméretnie magát.


–mti–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.