Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-31 09:31:00

Mi lesz jövőre a minimálbérrel?

Jövőre a kormány határozhatja meg rendeletben a minimálbért és a garantált bérminimumot - írja a Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap keddi számában azt írja: az OÉT-et felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács semmilyen döntést nem hozhat majd, a kormány ugyanis nem lesz köteles figyelembe venni a véleményét. Ugyanakkor rendeletben, egyeztetés nélkül a minimálbérről is a kormány dönthet jövőre.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a főtitkára szerint az állam ezzel beavatkozna a béralkuba. A főtitkár elmondta: ha a kormány dönt a bérekről, akkor minden következményt magának kell vállalnia.

A szakszervezetek szerint a megszüntetendő Országos Érdekegyeztető Tanács utolsó jelentős jogosítványa tűnne el ezzel, a frissen megalakult tanács pedig teljesen súlytalanná válna. Döntéseit nem kellene figyelembe vennie a kormánynak, sőt a kabinet tagja sem lenne.

A gazdasági napilap szerint a tárgyalások a kormány szempontjából roppant kényelmesek lesznek, hiszen az adójóváírás kivetezését például egy rendelet útján egyszerűen a munkaadókkal akarják majd kompenzáltatni. Legrosszabb esetben cégek mehetnek tönkre a kivitelezhetetlen követelések miatt, vagy a munkavállalóknak kellene a terheket átvállalni.

 

(mi, mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.