Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-31 12:29:00

Merkel szorosabb összefogásra buzdít

Az eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség Európában az euró megerősítése érdekében - hangsúlyozza Angela Merkel német kancellár esti újévi beszédében, amelynek szövegét előre közzétette kormány sajtó- és információs hivatala.

Angela Merkel az európai egységfolyamat történelmi jelentőségét kiemelve leszögezte: "A nehézségek ellenére nem szabad feledni, hogy Európa békés egyesülése történelmi ajándék". Az integráció "több mint fél évszázada békét, szabadságot, igazságosságot, emberi jogokat és demokráciát" biztosít.

A német kancellár emlékeztetett rá, hogy az euró pontosan tíz éve jelent meg készpénz formájában. A közös pénz egyszerűbbé tette a mindennapokat, megerősítette a gazdaságot és tompította a 2008-ban elmélyült válság hatásait. Most az euró megerősítése a legfőbb feladat.

"Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha Európa tanul a múlt hibáiból. Az egyik tanulság az, hogy a közös fizetőeszköz csak úgy lehet igazán sikeres, ha az eddiginél szorosabban működünk együtt Európában" - hangoztatta Angela Merkel. Hozzátette: "Európát összekovácsolja a válság. A válságból kivezető út pedig még hosszú és akadályok is nehezítik, de Európa erősebb lesz, amikor maga mögött hagyja ezt az utat, mint amikor megtette rajta az első lépéseket".

Angela Merkel előre rögzített beszédét szilveszter este sugározzák a németországi közszolgálati televíziók és rádiók.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.