Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 15:50:00

Menekülnek a romák Magyarországról

Elárasztják a kanadai reptereket a "neonácik elől menekülő" magyar romák - írja a Toronto Sunra hivatkozva a hvg.hu.

Naponta mintegy ötven magyar roma érkezik Kanadába a pearsoni repülőtérre, hogy menekültstátust kérjenek az országtól, mert – állításuk szerint – Magyarországon üldözik őket a neonácik és a szkinhedek – olvasható az internetes portálon.

 

A múlt héten egy géppel egyszerre 110-en érkeztek Kanadába a pearsoni repülőtérre, a reptérnek pedig az akkor szolgálatban lévőkön kívül több vámost is be kellett hívnia, hogy foglalkozni tudjanak a Magyarországról érkezőkkel. A Toronto Sun szerint teljes családok vándorolnak ki Kanadába, akik azt állítják, neonácik és szkinhedek üldözése miatt menekültek el Magyarországról. A reptéri dolgozók szerint az idősek és gyerekek között többeknek vannak egészségügyi gondjai is, amely szintén leterheli a helyi kórházakat és a kanadai egészségügyet.

A magyar állapolgároknak nincs szüksége vízumra a Kandába utazáshoz, a magyar romák többsége azonban menekültstátust is igényel. A kanadai statisztikák szerint a magyarok vezetik a menekültstátust igénylő nemzetek listáját, 2009-ben 2400, 2010-ben 2300, idén csak szeptemberig 2500 magyar roma érkezett Kanadába ilyen kéréssel, a kérelmezők 23 százaléka pedig meg is kapta a menekültstátust.

Gina Csanyi-Roban, a torontói Roma Közösségi Központ ügyvezető igazgatója elmondta, a menhelyek már tele vannak, az újonnan érkezőket pedig máshol helyezik el. Elmondása szerint a romák azért menekülnek Magyarországról, mert félnek és az életüket mentik, a neonáci csoportok ugyanis kiképzőtáborokat hoznak létre, megtámadják a romákat.

Richard Kurland bevándorlással foglalkozó jogász a Toronto Sunban felhívta a figyelmet arra is, hogy a romáknak nem kellene Kanadába utaznia ahhoz, hogy elmeneküljenek Magyarországról, visszatérhetnének Európába és bárhol az unióban megpróbálhatnának munkát keresni.
 

 

hvg.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.