Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-22 18:36:00

Mélytengeri csoda?

Ha megépül az európai mélytengeri neutrínóteleszkóp (KM3NeT), a kínai nagy fal után a második legnagyobb ember alkotta építmény lesz.

A neutrínó a könnyű elemi részecskék egyik fajtája; elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is: olaszul "semlegeskét" jelent), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül "közömbös" az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési hatás) igen kicsi, ennél fogva egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudják őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás.

A Földközi-tengerben majd ezer méter mélységben épülő neutrinóteleszkópot tíz európai ország 40 kutatóintézetének együttműködésében hozzák létre. A létesítmény új eszközt kínál a világegyetem megismerésére - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A KM3NeT nevét onnan kapta, hogy több köbkilométernyi területet "ölel körül", köszönhetően a hosszú kábeleknek, amelyek végét optikai érzékelőkkel látják el. Ezek a modulok "vizslatnak" majd a tengerfenéken az űrből érkező neutrínók hatását kutatva. A kutatások segítenek majd meghatározni távoli neutrínóforrásokat, kvazárok (csillagszerű rádióforrások - quasi-stellar radio source), vagy gammasugár-robbanások után kutatva. A KM3NeT kiegészíti majd a Déli-sarkon működő "Jégkocka" (IceCube) neutrínóteleszkópot.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.