Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-05 11:50:00

Megszűnhet a Magyar Tudományos Akadémia?

A közgyűlés döntése hosszú távra meghatározza a Magyar Tudományos Akadémia sorsát - hangsúlyozta bevezetőjében Pálinkás József hétfőn, az MTA 182., rendkívüli közgyűlésének megnyitóján.

Mint az MTA elnöke kifejtette, a Magyar Tudományos Akadémia intézetrendszere szétaprózott, rugalmatlan. Amennyiben nem történik változás, hosszú távon lassú, de biztos megszűnés vár rá.
Pálinkás József ismertette, hogy az akadémiai megújítás első lépéseként 2009 és 2011 között született a Lendület program, amely kiválósági alapon új finanszírozási modellt jelentett az MTA kutatóhálózatában, az idei évtől pedig az egyetemekre is kiterjesztették. Folytatásként hirdette meg az MTA májusi rendes közgyűlésén Pálinkás József a kutatóhálózat és intézményi struktúra átalakításának programját.

"Átlátható, gondosan előkészített folyamat eredményeként született meg a tervezet, amelyet minden véleményezésre jogosult akadémiai testület támogatott" - emelte ki Pálinkás József.
Ismertetése szerint egyhangúlag támogatta a koncepciót az MTA elnökének neves szakemberekből álló stratégiai tanácsadó testülete, és megtörtént a program államigazgatási egyeztetése is. A jelenlegi 38 kutatóintézetből és 2 kutatóközpontból álló hálózat helyett 2012-től 5 kutatóintézet és 10 kutatóközpont működik majd. A 18 egyéb költségvetési szerv helyett pedig nyolcat hoznak létre, így az eddigi 58 költségvetési szerv helyett jövőre mindössze 23 működik majd.

Pálinkás József kitért arra, hogy a megújuló Akadémia jövőre érdemi költségvetési forrásbevonásra számíthat. Az idei évhez képest "7,7 milliárd többlet támogatást kapunk" - fogalmazott az MTA elnöke. Ebből 2,5 milliárd forint az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok), 5,2 milliárd pedig az Akadémia támogatására szolgál. "Nehézségekkel jár egy ilyen gyors átalakulás, de gyors átalakulásra van szükség, hogy a munkára koncentrálhassunk és ne vesszünk el a részletekben" - emelte ki Pálinkás József, kérve a közgyűlés támogatását, amely döntésével új pályára állíthatja a Magyar Tudományos Akadémiát.
 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.