Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-14 14:28:00

Mégsem lesz termőföldadó

Bár a számvevőszéki és költségvetési bizottság egy, a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatban a múlt héten indítványozta, mégsem lesz termőföldadó - derült ki a parlament mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén.

A javaslatot – amely azt kezdeményezte, hogy a telekadó tárgyi hatályát kiterjesztve legyen lehetőség a termőföld adóztatásra – sem a kormány, sem a bizottság nem támogatta az ülésen. Font Sándor (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság elnöke a testület ülését követően az MTI-nek elmondta: a számvevőszéki és költségvetési bizottság által benyújtott egyik módosító indítvány lehetőséget biztosított volna a helyi önkormányzatoknak, hogy adót vessenek ki a termőföldre. Ezt a javaslatot a parlamenti többség hétfő este, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról való parlamenti szavazás során leszavazza majd – közölte a bizottság elnöke. Hozzátette: az indítványtevő bizottság a telekadó fogalmi körét bővítette volna a szántóföldi területekre is, így a helyi önkormányzatoknak lehetőségük lett volna a közigazgatási határon belül lévő szántóföldekre, növénytermesztési földterületekre telekakadót kivetni 2013-tól.

Font Sándor szerint a javaslat azt célozta volna, hogy a külterületi utak javításához, amelyre az önkormányzatnak nincs pénze, járuljanak hozzá azok, akik használják az utat, így a gazdálkodók, termőföld használók. Leszögezte: az indítvánnyal a Fidesz mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinetje egyáltalán nem értett egyet, a hétfő délelőtti frakció ülésen ezt szóvá is tette, és az egyértelmű határozat született, hogy a Fidesz-frakció nem támogatja a javaslatot.

Font Sándor elmondta, hogy a termőfölddel kapcsolatban semmiféle módosítást nem is szeretnének a következő hónapokban, hiszen készül a termőföldtörvény, amely kitér majd az uniós állampolgárok vásárlási tilalmának megszűnésére 2013-tól, a genetikailag módosított növénytermesztés további megtartására, és az alaptörvényben a termőföld különleges státuszának nevesítésére. 

Várhatóan nagyobb lélegzetű, új szemléletű termőföldtörvény kerülhet tavasszal a parlament elé, amíg ez nem történik meg, addig semmilyen, nagyobb lélegzetű, a termőföldhöz kapcsolódó indítványt nem támogat a képviselőcsoport, különösen nem az adóterhelést – szögezte le a bizottság elnöke.

Gőgös Zoltán (MSZP) a mezőgazdasági bizottság alelnöke a bizottsági ülésen azt mondta: „furcsa” ez a módosító indítvány, hiszen azt a múlt héten a számvevőszéki és költségvetési bizottság kormánypárti többsége fogadta el és nyújtotta be. A bizottsági ülésen a kormány képviselője is jelezte: a kabinet nem támogatja a módosító indítványt.

 

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.