Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-19 15:15:00

Négy százalékkal emelkednek a térítési díjak

Megsarcolják a fővárosi szociális intézményeket

Mintegy négy százalékkal emelkedhetnek a térítési díjak a főváros által fenntartott szociális intézményekben.

A díjemelésekről szóló javaslat közgyűlés elé terjesztéséről hétfőn tárgyalt a főváros jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat ellenőrző bizottsága. Az előterjesztést a Fidesz-KDNP képviselői támogatták, az MSZP ellenezte azt, míg az LMP tartózkodott a szavazásnál. A Jobbiknak nincs képviselője ebben a testületben. A javaslatról szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés. Az önkormányzat az intézmények működőképességének megőrzésével és a jogszabály-módosításokkal indokolta az előterjesztést.

Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője az ülésen elmondta, a főváros az ország legnagyobb „tartósbentlakást” biztosító ellátórendszerét tartja fenn; 22 intézményében, 47 telephelyen több mint 4 ezer dolgozóval, mintegy 10 ezer embert lát el. Az ellátottak idősek-, pszichiátriai betegek-, valamint fogyatékosok otthonaiban, továbbá hajléktalanszállókon élnek.
Emlékeztetett arra, hogy a fővárosi szociális ágazat költségvetése 775 millió forint mínusszal indult az idén. A takarékos gazdálkodás ellenére hat intézmény kér pótelőirányzatot, összesen mintegy 300 millió forint értékben, különben – mint fogalmazott – kintlévőségeik csődhelyzetet teremtenek az intézményi ellátás keretein belül.

Az osztályvezető arra is rámutatott, hogy a fővárosi önkormányzat szociális ellátórendszere a legszegényebbeket is ellátja, nem „csemegézi ki” például a „legdrágább nyugdíjasokat”. Skultéti József közölte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat a költségvetésének 2,8 százalékát fordítja a szociális ágazatra, ez magasabb arány, mint amennyit átlagosan a kerületi önkormányzatok fordítanak erre a területre a költségvetésükben.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.