Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-12 14:20:00

Megromolhat a kínai-amerikai kapcsolat?

Kína felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy határozottan ellenezzék a törvényhozás szándékát, amellyel nyomást kíván gyakorolni a kínai nemzeti valuta árfolyamának erősítése céljából.

Az Egyesült Államok törvénye, amellyel árfolyam-manipulációval vádolja meg Kínát, lényegében protekcionista lépés, sérti a Kereskedelmi Világszervezet szabályait – állapítja meg írott közleményében Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu).

Peking álláspontja szerint a törvény nem fogja megoldani az Egyesült Államok belső gazdasági és foglalkoztatási gondjait, de „súlyosan károsíthatja a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat és aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a két ország és a nemzetközi közösség együtt tett a világgazdaság gyors helyreállításának elősegítése érdekében".

A törvény nem hoz nyereséget, miközben sérti mások érdekeit, anélkül, hogy az megalkotóinak hasznot hozna - szögezte le a külügyi szóvivő azt követően, hogy az amerikai szenátus Washingtonban 63:35 arányban elfogadta a törvénytervezet. Törvénnyé azonban csak azután válhat, hogy a képviselőház is állást foglal, illetve Barack Obama elnök aláírja.

Kínai szakértők, kommentátorok szerint mindkét fél csak veszthet Kína büntetésével, a kínai termékek importjának korlátozásával, a kínai áruk – vámokkal terhelten – drágábbá tételével. A kínai jüan árfolyama kedden ismét rekordon volt az amerikai dollárhoz képest és 2005 júliusa óta 23,3 százalékkal erősödött.

Peking árfolyamreformjának lényegi eleme, hogy fokozatosan tér át a rugalmasabb árfolyam-politikára, valósítja meg az árfolyam-kiigazítást. Az Egyesült Államok és az EU gyakran fejezte ki elégedetlenségét ennek ütemével.

Kínai vezetők, így napokkal ezelőtt a Cuj Tien-kaj (Cui Tinakai) külügyminiszter-helyettes és korábban a Kínai Népi Bank, vagyis a jegybank elnöke is kereskedelmi háború veszélyét vetítette előre arra az esetre, ha az egyébként az Egyesült Államokban is viszonylag széles körben ellenzett törvény hatályba lép.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.