Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-19 10:30:00

Meghalt a diktátor, hogyan tovább?

Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn.

Az észak-koreai vezetőt - aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli - helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál - közölte az állami tv bemondója könnyek között. A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken. Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 - más források szerint 27 - éves Kim Dzsong Un foglalja el; Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául.

Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére. Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség "nagy utódnak" nevezte hétfőn Kim Dzsong Unt, az elhunyt Kim Dzsong Il legkisebb fiát, ami valószínűleg most fordult elő először - jelentette a Reuters. Mindazonáltal az elhunyt sztálinista vezér tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy a 27 vagy 28 éves fiút jelölte ki utódjául. Dzsong Un "a dzsucse forradalmi ügyének nagy utódja, pártunk, népünk, hadseregünk kiváló vezetője" - olvasható a KCNA jelentésében.

Az amerikai kormány óvatosan figyeli a Koreai-félszigeten zajló fejleményeket, s esetleg későbbre halasztja a döntést arról, hogy újból tárgyalásokat kezdjen Észak-Koreával annak atomprogramjáról - közölték washingtoni illetékesek helyi idő szerint vasárnap este. Eredeti tervek szerint az Obama-kormányzat ezen a héten döntött volna a nukleáris párbeszéd felújításáról és Észak-Korea élelmiszer-szállítmányokkal történő megsegítéséről.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála nyomán azonban valószínűleg késedelmet szenved mindkét téma. Washingtont különösen az aggasztja, hogy a "kedves vezető" halála után esetleg módosulhat Észak- és Dél-Korea közötti katonai szembenállás jellege - árulták el az AP hírügynökség által idézett, nevük elhallgatását kérő források.

Barack Obama elnök telefonon beszélt Li Mjung Bak dél-koreai államfővel, s megállapodtak abban, hogy Kim Dzsong Il halála után is szorosan összehangolják országaik biztonságpolitikai tevékenységét. Az amerikai vezető egyúttal megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitásának és dél-koreai szövetségese biztonságának szavatolása mellett.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.