Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-31 11:46:00

Megemlékeztek az 1944-45-ös délvidéki vérengzések ártatlan áldozatairól

Koszorúzásokkal és beszédekkel emlékeztek meg vasárnap a délvidéki Csúrogon és Újvidéken az 1944/45-ös mészárlás ártatlan áldozatairól.

Kora délután Csúrogon, a település határában, a sintérgödörnél gyűlt össze az emlékezők több száz fős tömege, azon a helyen, ahol 1944 őszén a környékről összegyűjtött több ezer magyar férfit lemészárolták a szerb partizánok. A megemlékezés szervezője Teleki Júlia volt, akinek édesapja is a megtorlás áldozatául esett, és családtagjait a közelmúltban rehabilitálták. Ékes Ilona a magyarországi Nemzeti Összetartozás Bizottsága nevében szólalt fel. Itt azokra a magyar áldozatokra kell emlékeznünk, akik borzalmas kínok között vesztették életüket. Az emlékükre felállított keresztet többször meggyalázták, ledöntötték, összetörték – emlékeztetett.

A halottak napján hajt fejet a 67 évvel ezelőtt elkezdődött atrocitássorozat legalább 3000 környékbeli áldozata előtt, akiknek annyi volt a bűnük, hogy magyarnak születtek – jelentette ki Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja. Csúrog magyar lakosságából csak néhány százan maradtak életben. Ha a szerb törvényekben benne marad a magyarokat érintő kollektív bűnösségi elv, Budapest még Szerbia tagjelölti státusát sem fogja támogatni – tette hozzá.

Vasárnap kora este Újvidéken, a katonai temetőben tartottak megemlékezést azokról, akik az 1944/45-ben elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatai voltak a városban. Az egybegyűlteket Matuska Márton közíró, a délvidéki vérengzések részleteinek avatott ismerője köszöntötte és bejelentette, hogy az 1944/45-ös megtorlás áldozatainak emléktornyot emelnek, amelyet a nemrég elhunyt Makovecz Imre tervezett.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.