Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-14 16:22:00

Olvasóink közt reprezentatív felmérést végeztünk

Még vezet a Fidesz, de kétharmada nincs

A Mindennapi 3800 látogatója válaszolt a kérdésre, hogy kire szavazna most vasárnap. Úgy tűnik, volna esélye egy új pártnak.

Lapunk megkérdezte az olvasókat, hogy ha most lennnek a választások, kire voksolnának. A napi nyolc-tízezer látogató közül az egy hétig tartó szavazáson mindössze 3800-an léptek be az elektronikus szavazófülkébe, hogy leadják voksukat – ez azt jelenti, hogy nincs túl nagy késztetés a politikai vezetés újraválasztására, de az eredmény így is reprezentatív. Mi legalábbis annak tekintjük.


Huszonhárom százalék maradna otthon

A válaszolók (vagyis a pártpolitika iránt érdeklődők) csaknem negyede nem szavazna senkire, vagyis aktív ugyan, de nem lát olyan politikai erőt, amelyben pillanatnyilag bízni tudna. Az LMP-ért dobog a legkevesebb Mindennapi-olvasó szíve: mindössze 6 százalék bízná a Lehet Más a Politiká-ra az ország vezetését.

Az LMP-szimpatizánsok több mint háromszorosa, látogatóink 20 százaléka radikális jobboldali, vagy legalábbis úgy érzi, hogy a Jobbik a jelenlegi vezetésnél sikeresebben el tudná kormányozni az országot, és hiteles válaszokat ad a problémákra. Vélhetően ezeket az olvasókat nem zavarják Vona Gábor pártjáank (szerintünk)  kirekesztő megnyilvánulásai, sem egyértelmű összefonódásuk a neonáci szubkultúrával. Még ennél is valószínűbb, hogy ezzel – mármint hogy a Jobbik valóban kriptonáci párt lenne – valamilyen oknál fogva nem értenek egyet. 

Az MSZP-ben még mindig megbízik annyira az olvasók 14 százaléka, hogy visszaadná kezébe a kormányrudat. A (szerintünk) levitézlett kormánypárt népszerűségben az LMP és a Jobbik közt van. Magasan vezet viszont a Fidesz-KDNP koalíció, az olvasók 37 százaléka egy most vasánapi választáson rájuk ikszelne. Igaz: ez a szám az összes érdeklődőnek alig több, mint egyharmadát teszi ki.


Jöhetne új erő?

A szavazás egyik legérdekesebb tanulsága – túl azon, hogy a Mindennapi közönsége politikailag meglehetősen heterogén –  az, hogy elég jelentős a kielégítetlen választói potenciál. Ez azt jelenti, hogy egy új, megfelelő programmal rendelkező, hiteles személyek által vezetett párt felkelthetné a politika iránt érdeklődők egynegyedének rokonszenvét, vagyis akár a jelenlegi kormánypárttal is jó eséllyel kelhetne versenyre.

Az elmúlt időszakban azonban csupán két ilyen kezdeményzésről  hallhattunk hírt, s mindkettő az egykori MSZP-vezetésből indult. Szili Katalin már szervezi új pártját ASZÚ néven,  Gyurcsány Ferenc is meglebegtette a pártalapítás gondolatát az elmúlt hetekben. Ám lapunk véleménye szerint a Fidesz-KDNP komolyan vehető riválisára még várni kell.

Ha nem jön, akkor egyértelműen a Jobbik lesz a második erő, és abból bármi lehet.

 

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.