- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Hírsor
2011-11-23 18:03:00 Meg fogjuk tudni, miből van a sajtutánzatMegjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új európai uniós rendelet, amelynek alapján a fogyasztók könnyebben dönthetik el, mi az egészséges táplálék - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).A tárca emlékeztet arra, hogy a magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás, amelynek köszönhetően fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre. Az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendelet 2011. december 12-én lép hatályba, a vállalkozások három évet kapnak az új szabályok átvételére. A rendelet legnagyobb újítása, a kötelező tápértékjelölés, és fontos újdonság még a csomagoláson a minimális betűméret bevezetése, valamint a friss húsoknál a származási hely kötelező megjelenítése - olvasható a VM közleményében. A jobb olvashatóság érdekében szabályozták a betűnagyságot az élelmiszerek csomagolásán. A nyomtatott kis „x” betű magassága nem lehet kisebb 1,2 milliméternél. Több más olvashatósági kritériumot is megneveztek, például az éles kontrasztot a betűk és a háttér színe között, meghatározták a sortávolságot, a betűközöket, és a betűtípusok egyéb tulajdonságait.Az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni bizonyos tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a cukrok, a fehérje, és a só mennyiségét. Minden adatot meg kell adni 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve, és a ma is alkalmazott kiegészítő jelölésekre - részletezi a szabályozást a szaktárca. Felhívják a figyelmet arra, hogy szigorúbbá válnak a fogyasztók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírások. Az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek jelölése kiemelt hangsúlyt kap: ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek, a fogyasztó számára ezt a tényt egyértelműen jelezni kell a termék megnevezésében, például sajtutánzatnál azt, hogy milyen növényi zsiradék felhasználásával készült. Az allergéneket vizuálisan is ki kell emelni a csomagoláson az összetevők felsorolásakor (vastag betű, más háttér, aláhúzás, stb.). Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előrecsomagolt élelmiszereknél - például éttermekben az étlapon - is a fogyasztó tudomására kell hozni - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium.
MTI
|
Hírsor
A hét java
|
|