Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-06 15:50:00

Már csak készenléti IMF-megállapodás lehetséges?

A Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok pénteki leminősítéséhez fűzött londoni elemzésében közölte: várakozása szerint a készenléti jellegű IMF-megállapodás az egyetlen egyezménytípus, amelyre Magyarország reálisan számíthat.

A hitelminősítő szerint még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".

Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai.

A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.