Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-18 19:00:00

Magyar Becsületrend: új kitüntetéseket javasol a KDNP

Magyar Szent István Rend, Magyar Corvin-lánc, Magyar Becsület Rend valamint Magyar Köztársasági Érdemrend és Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetések alapítását és újraalapítását rögzíti kereszténydemokrata képviselők törvényjavaslata.

A pénteken benyújtott sarkalatos indítvány kitér arra is, hogy a köztársasági elnök a két angyallal mint pajzstartóval ellátott, a miniszterelnök a cserfaággal és olaj ággal övezett címer használatára lenne jogosult. A javaslat kimondja, hogy az Országgyűlés megalapítja, illetve megújítja az állami kitüntetéseket, a Magyar Szent István Rendet, a Magyar Corvin-láncot, a Magyar Becsület Rendet, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrendet és a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet. A kitüntetések sorrendje egyúttal azok hierarchiáját is jelenti, "ami egyrészt azokban az érdemekben nyilvánul meg, amelyekért az egyes kitüntetéseket adományozni lehet, másrészt a kitüntetések adományozásának évi keretszámában" - olvasható a Semjén Zsolt, Rubovszky György, Pálffy István és Latorcai János által jegyzett sarkalatos javaslatban.

A Magyar Szent István Rend Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. Ezzel megújítanák a történelmiség jegyében a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rendet. Az elismerésből magyar állampolgár számára évenként legfeljebb három kitüntetés lenne adományozható.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet. A Corvin-lánccal kapcsolatos feladatokat a Miniszterelnökség keretében működő Magyar Corvin-lánc Iroda látja el. A Corvin-lánccal adományozottak száma egy időben a tizenötöt nem haladhatja meg. A javaslat szerint a Magyar Becsület Rend Magyarország és a nemzet érdekében tanúsított kiemelkedő szolgálat, vagy hősiesség elismerésére szolgál, évente tizet lehetne adományozni belőle.

A jogszabály - amely a Kossuth- és Széchenyi-díjakat nem érinti, ha a parlament elfogadja, 2012.január 1-én lép hatályba.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.