Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-15 15:00:00

Londoni zavargások: van kiút a káoszból

Boris Johnson londoni polgármester szerint az elmúlt hét zavargásainak tanulsága egyértelmű: kemény rendőri fellépésre van szükség, emellett reményt és útmutatást kell nyújtani a fiataloknak.

A The Daily Telegraph című brit napilap hétfői számában megjelentetett írásában Boris Johnson kijelenti: természetesen London képes megküzdeni a történtek következményeivel, újjáépítik a várost, segítséget nyújtanak a károsultaknak és gazdasági akciótervet dolgoznak ki a leginkább érintett városrészeknek. Azonban nem lehet elfelejteni, ami történt, és meg kell vizsgálni, mi váltotta ki a zavargásokat – mutat rá.

Mint kiemeli, nem áll semmilyen konkrét politikai üzenet a rendbontások mögött, az okok alighanem nagyon összetettek. Egyesek mohóságból fosztogattak, másokat a hatalom érzése hajtotta, megint mások, például a bandák tagjai pedig azért tették, mert nem akartak lemaradni a többiektől – véli. Hozzáteszi: a rendbontók többsége a legrosszabb szociális és gazdasági helyzetben lévők közül került ki, és a zavargásokkal összefüggésben elítéltek 69 százaléka már nem először került összetűzésbe a törvénnyel.

Ezekről a fiatalokról sokan azt mondják, nincs állásuk, nincs reményük és nincs jövőjük – mutat rá. Kiemeli: lehet új állásokat létrehozni, de az nem igaz, hogy lehetetlen elhelyezkedniük. A londoni szolgáltató szektor igen sok bevándorlót foglalkoztat, és a munkaadók azt állítják, ők olyan képességekkel és erkölcsi értékekkel bírnak, amelyeknek a londoniak híján vannak – fogalmaz.

A polgármester szerint az oktatási rendszer és a családi háttér hibája, hogy ezek a fiatalok nem tanultak fegyelmet, nincs ambíciójuk, és nem tudják megkülönböztetni a jót a rossztól. Bandák helyett vonzóbb alternatívákat kell nyújtani nekik – véli. Boris Johnson megállapítja: a legegyszerűbb megoldás kijelenteni, hogy mindez a rendőrség hibája, mert elvesztették az irányítást az utcákon. Persze a rendőrség is követett el hibákat – jegyzi meg a polgármester, hozzátéve: de nem lehet mindenért őket hibáztatni.

– Adhatunk vízágyúkat a rendőrségnek, vagy inkább megerősíthetjük a szülőket, hogy joguk van fegyelmezni a gyermekeiket, és a tanárokat, hogy fegyelmet kell tartaniuk az osztályban– írja. Mint kijelenti: habár fontos megteremteni a rendőrség határozott fellépésének a feltételeit, hosszú távon megoldást kell találni a fiatalok problémáira is.

David Cameron brit miniszterelnök szerint a múlt heti zavargások miatt a teljes kormányzati politikát felül kell vizsgálni, hogy megbirkózhassanak a felszínre került társadalmi problémákkal.

A kormányfő a választókerületében, Oxfordshire-ben tartott beszédében hangsúlyozta: lassú erkölcsi hanyatlás figyelhető meg a brit társadalomban. A zavargások, amelyek végigsöpörtek Londonon és több vidéki nagyvároson, „ébresztő az országnak” – mondta. Kifejtette: az évtizedek alatt felgyülemlett társadalmi problémák arcul csaptak minket. A bűnözők elleni kemény fellépés mellett ezekre a gondokra is megoldást kell találni – jelentette ki.

Cameron egyebek mellett kitért arra is, hogy a rendbontások nem a kormány politikája vagy a szegénység miatt törtek ki. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a 2015-ös választásokig segítséget nyújtanak a 120 ezer legrosszabb helyzetben lévő családnak.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.