Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-21 11:20:00

Líbia új vezetőit üdvözölték az ENSZ-ben

Líbia új vezetőit üdvözölték egy ENSZ-értekezleten a nemzetközi közösség vezetői, s gratuláltak nekik Moammer el-Kadhafi több mind négy évtizedes uralmának megdöntéséhez, helyi idő szerint kedden New Yorkban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ-közgyűlés ülésszakára New Yorkba érkező, magas rangú tisztségviselők részvételével rendezett értekezleten úgy vélte: a világszervezet Biztonsága Tanácsa (BT) gyorsan és határozottan cselekedett a líbiai lakosságnak az erőszaktól való megvédése érdekében. „Ma ugyanilyen gyorsan és határozottan kell cselekednünk, ezúttal a béke és a demokrácia megszilárdítása érdekében” – hangsúlyozta.

Líbiában az év elején robbant ki felkelés Kadhafi közel 42 éves uralma ellen, amire a tripoli kormányzat brutális erőszakkal válaszolt. Az ENSZ BT légtérzárat rendelt el, s engedélyt adott nemzetközi katonai fellépésre a légtérzár betartatása, a polgári lakosság védelme érdekében. Nyugati országok légicsapásokat indítottak – egy idő után a NATO irányításával – a Kadhafi-hű erők ellen, ami komoly segítséget jelentett a Kadhafi-ellenes felkelőknek. A lázadók augusztus végén bevonultak Tripoliba, s gyakorlatilag megfosztották hatalmától a líbiai vezetőt. Kadhafi még szökésben van, s az ország néhány pontján még harcok folynak az új és a régi kormány hívei között.

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl, a Líbiát jelenleg irányító Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője az értekezleten azt ígérte, a türelem és a megértés szellemében kormányozzák majd az észak-afrikai arab országot, s nemzetközi segítséget kért a demokrácia líbiai megteremtéséhez.

Barack Obama amerikai elnök úgy vélte, Líbia felszabadítása annak a modellje, hogy miként kell cselekednie a nemzetközi közösségnek a XXI. században. Obama szerint Líbia felszabadítása "megmutatja, hogy mire vagyunk képesek, ha egységben cselekszünk", bár hozzátette: "nem avatkozhatunk és nem is szabad beavatkoznunk minden esetben, amikor igazságtalanság történik a világban". Az amerikai elnök azt üzente Líbia népének, hogy a világ az oldalán áll az ország újjáalakításában a Kadhafi-korszak után.

Obama az értekezlet alkalmából négyszemközti megbeszélést folytatott Dzsalíllal.
Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai miniszterelnök azt ígérte, országának új kormányát egy héten, de legkésőbb tíz napon belül bemutatják majd. A kabinet bemutatását eredetileg vasárnapra tervezték, de elhalasztották, mert további konzultációkra volt szükség.

Az ENSZ New York-i székháza előtt kedden - Kadhafi megbuktatása óta először - felvonták Líbia új zászlaját, a Kadhafi által 1977-ben bevezetett egyszínű zöld lobogó helyett. Az arab ország visszatért az egykori királyság piros-fekete-zöld zászlójához.

 

(MTI)


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.