Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-21 11:40:00

Leáll a szlovák privatizáció?

Leállította a már jóváhagyott, illetve tervezett privatizációs projekteket a szlovák kormány, miáltal az állam több milliárd eurós bevételről mondott le – írja a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági napilap pénteken.

Iveta Radicová kormánya egyebek között a Cargo vasúti teherszállítási vállalatot és hat nagy városi hőerőművet szeretett volna eladni a közeljövőben. További privatizációs projektek – például a Slovak Telekom – is tervben voltak. Iveta Radicová kormányfő első lépésként leállította azt a pályázatot, amely alapján privatizációs tanácsadókat keresett a kormányzat.

„A döntés közvetlen oka, hogy a parlament lerövidítette a választási időszakot. Az lenne a korrekt, hogy az ilyen ügyekben a választások után létrejövő új állami szervek döntsenek” – tájékoztatta az újságot Milan Homola, az állami vagyonalap képviselője. Iveta Radicová kormánya a múlt hét elején az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson bukott meg.

Fico a vagyoneladás ellen

Homola szerint a szlovák államkassza így a jövő évben mintegy kétmilliárd euróval alacsonyabb bevétellel számolhat. Mint megjegyezte: csak a Slovak Telekom 49 százalékos részvénycsomagja, amelyet eladtak volna, a várakozások szerint legalább egymilliárd eurót hozott volna az államkasszának, de sokmilliós bevételeket eredményezett volna a városi autóbusz társaságok, a fegyvergyártó DMD Holding eladása, vagy több népszerű fürdőtársaság részleten privatizációja.

„Ez a kormány megbukott, így már nincs joga semmiféle kiárusításra. Örülök, hogy legalább az erkölcsüket megőrizték” – reagált a döntésre Lubomít Jahnátek, volt gazdasági miniszter (Smer). Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke, volt kormányfő ismételten leszögezte: pártja ellenzi az állami vagyon eladását, s a jövőben sem kíván semmit privatizálni.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.