Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-23 09:33:00

Leaderrel állítanák helyre a vidék gazdaságát

Az LMP szerint a kistelepülések életre keltésében, a fenntartható vidékfejlesztésben nagy szerepe lehetne a Leader-programnak, ha az nem lenne központosított, agyonbürokratizált és éktelenül pazarló. A párt csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslata rugalmasabb pályázati modellt vezetne be, lehetővé tenné a helyiek érdemi bevonását a döntésekbe, és végre világos felelősségi viszonyokat teremtene.

A tét több tízmilliárd forint értelmes elköltése: a Leader közösségi alapú vidékfejlesztési programnak nagy jelentősége lenne a kistelepülések életre keltésében, a vidéki közösségek megerősítésében és a fenntartható vidékfejlesztésben. A hazai rendszer működése azonban ellent mond az eredeti uniós célnak. A helyi közösségek képviselőiből szerveződött Helyi Akciócsoportokat (HACS) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) egyoldalú megállapodások megkötésére kényszerítették, így azok csak egyfajta kifizető ügynökségi feladatokat végeznek. A program végrehajtási rendszere ráadásul agyonbürokratizált, és szinte semmilyen helyi döntést nem engedélyez a tervezésben, a projektek kiválasztásában.

Szabó Rebeka, a Mezőgazdasági bizottság LMP-s tagja ezért törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy a program eredeti céljával összhangban a Helyi Akciócsoportok az operatív programok mintájára pályázati alapon működő modellben dönthessenek a Leader támogatások odaítéléséről – ahelyett, hogy azokat az MVH központilag bírálná el. Ez rugalmasabb eljárást tenne lehetővé, utat nyitna a helyi közösségek érdemi bevonásának és tiszta felelősségi viszonyokat hozna létre.

Az LMP szerint emellett sürgősen szükség van a HACS-ok objektív ellenőrzésére, valamint a pazarló, visszaéléseket elkövető, szakmailag gyenge szervezetek leváltására és újjászervezésére is. Így a fennmaradt forrásokat a helyi társadalom tudására és aktivitására alapozott vidékfejlesztési hálózaton keresztül – virágládák vásárlása helyett – érdemi helyi gazdaságfejlesztésre költhetnénk.

 

OS

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.