Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-05 17:25:00

Kulminál a krízis Dél-Szudánban

Dél-Szudán katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította Jonglei államot, ahonnan mintegy 100 ezer ember menekült el a nemrég kirobbant etnikai összecsapásokat követően - adta hírül csütörtökön egy dél-szudáni miniszterre hivatkozva a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Mariel Benjamin Barnaba tájékoztatási miniszter a BBC térséggel foglalkozó műsorában elmondta, hogy a helyzet a segélyszervezetek azonnali beavatkozását igényli, mivel nagy szükség lenne élelmiszerre, gyógyszerre és takarókra. A több napos etnikai összecsapásokat követően a terület mostanra a kormány ellenőrzése alatt áll - tette hozzá.

A konfliktus legutóbbi fejleménye az volt, hogy a lou nuer törzs 6 ezer harcosa hétfőn megtámadta Pibor város környékét amiatt, mert korábban komoly konfliktusba keveredett a murle törzzsel a szarvasmarhacsordák feletti ellenőrzés miatt. Az elmúlt hét hónap erőszakos cselekményei eleinte a jószágokhoz kapcsolódtak, ám azóta irányíthatatlanná váltak. Egyes jelentések szerint több mint 150 ember veszítette életét, ám Barnaba 20-30 ember halálát tudta megerősíteni. A miniszter elmondta, hogy békítő találkozóra hívják a két közösség vezetőit, ahol megvitatják, hogyan lehetne véget vetni az erőszaknak.

Lisa Grande, az ENSZ dél-szudáni humanitárius koordinátora szerdán közölte, hogy "százak, ha nem ezrek" kezdték meg a visszatérést Piborba. A szakember elmondása szerint a humanitárius helyzet igen ijesztő volt, a hazatérők élelmiszer, ivóvíz és takaró híján voltak. Grande visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a világszervezet és a dél-szudáni hadsereg nem tett meg mindent a civilek megsegítésére, akik közül többen támadás áldozatává váltak a város elhagyásakor.

A szarvasmarhák feletti ellenőrzéssel kapcsolatos konfliktusok gyakoriak Dél-Szudánban, csakúgy mint a rivális etnikai csoportok közötti összetűzések. Az ENSZ becslései szerint tavaly 350 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására. Dél-Szudán tavaly júliusban vált függetlenné Szudántól, és a világ egyik legszegényebb térségét alkotja.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.