Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 10:45:00

Koszovó: nyilatkozat nélkül ért véget a BT ülése

A nyugati országok ellenkezése miatt nyilatkozat közzététele nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóval foglalkozó csütörtöki rendkívüli ülése.

A BT rendkívüli ülésének összehívását Szerbia és Oroszország kérte amiatt, hogy pénteken Pristina a KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) segítségével vám- és határellenőrzést akar bevezetni a koszovói-szerbiai adminisztratív határ két átkelőhelyén.

A BT zárt ülése után Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta: országa csupán egy egymondatos nyilatkozat közzétételét szorgalmazta, amely hangsúlyozta volna annak szükségességét, hogy Belgrádnak és Pristinának, illetve minden érintett félnek párbeszéd útján kell rendeznie a vitás kérdéseket. Csurkin szerint legnagyobb meglepetésére a BT egyes tagjai még ezt sem voltak hajlandóak elfogadni, de Moszkva álláspontjával egyetértett Brazília, India, Kína és Dél-Afrika.

A BT ülésén jelen volt Vuk Jeremic szerb és Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter. Jeremic szerint a BT nem támogatta Pristina beharangozott egyoldalú lépését, és tagjai többségének komoly fenntartása volt ezzel kapcsolatosan. Jeremic szerint az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottjának beszámolója hidegzuhanyként érte Pristina képviselőit. Peter Wittig német ENSZ-nagykövet arra figyelmeztetett, hogy Koszovóban robbanásbeszélyes a helyzet, ezért mindkét félnek mérsékelnie kell retorikáját, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz. Belgrádnak pedig tisztában kell lenni azzal, hogy az európai perspektívával összeegyeztethetetlen a nacionalizmussal és a populizmussal való játszadozás - mondta a német nagykövet.
 

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.