Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-19 13:19:00

Korrupció miatt kivégzés várt rájuk

Kivégezték kedd reggel Kínában két kelet-kínai város volt polgármester-helyettesét, mert kenőpénzeket fogadtak el - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Egyikük Hszü Maj-jung (Xu Maiyong), a Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Hangcsou (Hangzhou) város elöljárója volt, akit vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt ítéltek halálra májusban. A másikat, Csiang Zsen-csiét (Jiang Renjie), a Csiangszu (Jiangsu) tartománybeli Szucsou (Suzhou) város második emberét még 2008-ban ítélték halálra vesztegetés miatt.

Az 52 esztendős Hszü vállalatokat és magánszemélyeket juttatott előnyökhöz különböző beruházásokra kötött szerződéseknél, másokat földterületek megszerzéséhez segített hozzá, vagy adójuk elengedésében működött közre. Hszü összesen 145 millió jüant, vagyis több mint 22 millió dollárt fogadott el vagy kért, további milliókat sikkasztott el egy állami ingatlanfejlesztő vállalat pénzéből, s további milliókat térítettek vissza neki illegálisan attól a vállalattól, amelynek részvényese volt.

A 62 éves Csiang szintén az ingatlanüzletből tett szert törvénytelenül jelentős vagyonra. Öt vállalatnak segített, amelyektől ezért nagy összegeket kapott: készpénzben 108 millió jüant, ami mai áron 16,7 millió dollárnak felel meg. A Hszinhua jelentése szerint a két tisztségviselőt már alsóbb fokon is halálra ítélték, ezt hagyta helyben a fellebbezés elutasításával a legfelsőbb bíróság.

A hírügynökség beszámolójában utal a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárának július elsejei szavaira, amikor a párt megalakításának 90. évfordulója alkalmából mondott beszédében Hu Csin-tao (Hu Jintao) kijelentette: a KKP támogatásának és túlélésének feltétele a korrupció ellenes harc. Kínában régóta súlyos gondot jelent a járványszerű méreteket öltő vesztegetés: egy négy évvel ezelőtti felmérés szerint a korrupció évente 86 milliárd dollárjába kerül az országnak.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.