Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-13 13:00:00

Konferencia az iskolai erőszakról

Nem kizárólag rendőrségi kérdés az iskolai erőszak, kezelése csak széles társadalmi összefogással lehetséges - mondta Fekete Csaba rendőr dandártábornok, Hajdú-Bihar megyei főkapitány csütörtökön Debrecenben a témában rendezett rendőrségi konferencián.

Mint kifejtette, a rendőrség mellett az oktatási intézmények, a kutatóműhelyek, az önkormányzatok, a kormányhivatalok illetékes szervei és gyermekvédelmi intézmények folyamatos párbeszédére van szükség az iskolai erőszak megelőzésében és hatásainak kezelésében. Ennek jegyében rendezte meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a konferenciát, amely az észak-alföldi régió szakembereinek nyújt lehetőséget tapasztalatcserére mintegy hatvan vendég jelenlétében - tette hozzá.

Fekete Csaba elmondta: nem csak a fizikai atrocitás megelőzését tartják fontosnak, a rendőrség munkáján keresztül az államba és annak intézményeibe vetett bizalom erősítésére is szükség van. Az iskolai erőszakról szólva elmondta: Hajdú-Bihar megyében évente elenyésző számú, 20-30 eset válik ismertté a rendőrség előtt, de a valódi szám ennél nyilvánvalóan sokkal magasabb. A fiatalokat érő fizikai vagy verbális támadások azért is jelentősek, mert egy gyermeknek hosszú évekig tartó traumát okozhat, ez pedig kihathat a sértettek jövőjére is - hangoztatta a főkapitány.

Juhász Zoltán alezredes, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője előadásában rámutatott: az iskolai erőszak sokkal erősebben rombolja az emberek szubjektív biztonságérzetét, hiszen a tanintézményekbe a szülők azzal a meggyőződéssel küldik a gyermeküket, hogy ott biztonságban van. A bűnügyi statisztikák elemzésekor kiemelte, hogy Hajdú-Biharban minden hetedik bűnelkövető 18 éven aluli, és arányuk évek óta növekszik. Az utóbbi két évben a fiatalkori bűnözésben az elkövetők száma meghaladta a sértettekét, amiből jól látszik, hogy egyre inkább csoportosan történnek az atrocitások - ismertette.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.