Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-16 13:00:00

Kitart a cölibátus eltörlése mellett az osztrák pap

Kitart álláspontja mellett a cölibátus eltörlését és más reformokat szorgalmazó osztrák papi kezdeményezés vezetője annak ellenére is, hogy Christoph Schönborn bécsi érsek az egyházból való kizárását helyezte kilátásba.

Helmut Schüller a Der Standard napilap keddi számának nyilatkozva kijelentette: Schönborn érseknek döntenie kell. Minden püspök élére állhat kezdeményezéseknek, különösen, ha tudja, hogy egy „túlnyomó többség” megértéssel van az iránt – érvelt. Schüller szerint az egyház „kettős életet él”: az alsópapság megpróbálja kezelni azokat a dolgokat, amelyekkel a hivatalos egyházi vonalon nem foglalkoznak. – Ez nem mehet sokáig, mert felőrli a papokat - mondta.

Schönborn utalását arra, hogy el kell hagynia az egyházat, ha nem változtatja meg a véleményét, visszautasította. Önkéntes kilépése „nem jön szóba”, mert nem úgy tekint az egyházra, mint egy egyesületre, amelyből ki lehet lépni - mondta. Kizárása pedig – folytatta - másokat is érintene, s vitát váltana ki. – Sokan azt kérdeznék maguktól, hogy rájuk nem érvényes-e – érvelt Schüller.

Schönborn érsek múlt szombaton, ugyancsak a Der Standarnak adott interjúban úgy fogalmazott: ha Schüller továbbra is fenntartja eltérő véleményét alapvető kérdésekben, fel kell tennie magának a kérdést, hogyan látja további útját az egyházban és ebben a (papi) hivatásban.

A június közepén közzétett „Felhívás elégedetlenségre” elnevezésű felhíváshoz eddig több mint háromszáz katolikus pap, illetve diakónus csatlakozott a honlapon elérhető internetes statisztika szerint, és közel ugyanennyi a világi támogatók száma.

Vallási jellegű belső ellentétek mellett az osztrák katolikus egyházat tavaly a gyermekmolesztálási botrányok kiváltotta kilépési hullám is próbára tette. Minden korábbinál többen, közel 90 ezren léptek ki az egyházból. Mint azt Schönborn a Der Standardnak elmondta, 2011 első felében erőteljesen mérséklődött a kilépők száma, amely a 2008-as – 40 ezer fős – szintre csökkent.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cölibátus
  • Mostantól vérre megy: szerzetesi fogadalom
  • Papok, akik papák lennének
  • Vezető politikusok kérik a cölibátus eltörlését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.