Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-02 13:25:00

Kiradírozta az EB Magyarországot?

Nem szerepel Magyarország a következő, január 11-i európai bizottsági ülés hivatalos napirendjén - közölte hétfőn az MTI-vel Joe Hennon, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének ügyeletes szóvivője.

"Természetesen mindig lehetséges azonban, hogy a testület nem hivatalos jelleggel megvitassa ezt vagy bármely más ügyet is" - tette hozzá a szóvivő, annak nyomán, hogy a Vasárnapi Hírek legfrissebb számában megjelent írás szerint "önálló napirendi pont lehet Magyarország az Európai Bizottság januári ülésén".

Hennon közölte, hogy Brüsszelben továbbra is folyik a különböző uniós aggályok felvetése nyomán a magyar féltől kapott válaszok mélyreható elemzése. Hogy ezzel az elemzéssel várhatóan mikor végeznek, azt nem tudta megmondani.

A bizottsági szóvivő a múlt pénteken közölte az MTI brüsszeli tudósítójával: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke választ adott az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre. Abban úgy vélekedett, hogy a felmerült kérdésekben itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak. A Barroso-válasz tartalmáról annyit árult még el Hennon, hogy az elnök szerint az Európai Bizottság el kívánja kerülni a helyzet elmérgesedését. A szóvivő tájékoztatása szerint Brüsszelben felmérik a magyar parlament által elfogadott új törvények jogi hatásait.

Az Európai Bizottság már korábban hangsúlyozta, hogy a Barroso bizottsági elnök, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök, valamint Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök által kifejezésre juttatott aggodalmak, illetve az ezekre adott magyar válaszok olyan fontos ügyekre vonatkoznak, hogy azok mélyreható elemzést igényelnek.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.