Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-31 11:00:00

Kim Dzsong Un lett a hadsereg főparancsnoka

Apja halála után az észak-koreai hadsereg hivatalos főparancsnoki címét is megkapta Kim Dzsong Un.

A kinevezésről pénteken döntött a Koreai Munkapárt. A BBC szerint a tisztség hivatalos átvétele egyértelműen arra utal, hogy az új vezető gyorsan megszilárdítja hatalmát az országban.

A 1,2 millió fős hadsereg főparancsnokává nevezték ki formálisan Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt – írja a BBC brit csatorna online oldala a KCNA az állami hírügynökségre hivatkozva. A lap szerint a hadsereg főparancsnoki tisztségének hivatalos átvétele egyértelműen arra utal, hogy a közelmúltban elhunyt észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il fia gyorsan megszilárdítja hatalmát Észak-Koreában.

A kinevezésről a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának Politikai Bizottsága döntött pénteki ülésén a KCNA hírügynökség jelentése szerint. Kim Dzsong Unt a phenjani kormány és a hivatalos sajtóorgánumok már számos címmel ruházták fel apja halála után: egy csütörtöki phenjani katonai díszszemlén például az észak-koreai kommunista párt és a hadsereg új „legfelsőbb vezetőjeként” méltatták. A hadsereg fontos szerepet játszik az észak-koreai rendszer fenntartásában, a másik hatalmi központ az ország egyetlen pártja, a Koreai Munkapárt.

Észak-Korea pénteken figyelmeztette Dél-Koreát, hogy Kim Dzsong Un irányítása alatt sem változik a Szöullal szemben ellenséges észak-koreai magatartás.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.