Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-11 19:44:00

Kidolgozatlan a devizahitelek visszafizetése?

Az MSZP szerint a kormánynak párbeszédet kellene kezdeményeznie, hogy olyan tehermegosztás szülessen a devizahitelesek megsegítésére, amely nem veszélyezteti sem az állam, sem a pénzügyi szektor működését.

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jó szándékúnak, ugyanakkor megalapozatlannak és kidolgozatlannak nevezte a Fidesz-KDNP javaslatát a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő visszafizetésére.Mint mondta, egy ilyen lépés szembe menne a kabinet összes eddigi, a devizahitelekről szóló lépésével, emellett összeomlással fenyegetné a teljes pénzügyi rendszert, ami az eredeti szándéktól várt előnyöknél is sokkal nagyobb gazdasági és társadalmi veszteséggel járhat.

Az ellenzéki politikus kiemelte: az ősz a társadalmi konfliktusok kezelésének időszaka lesz, ezt azonban csak egyeztetés, vagyis az érdekek ütköztetésével lehetne hatékonyan elvégezni, amelyre - szerinte - a kormány képtelen. Tóbiás József úgy fogalmazott, a munka törvénykönyvének koncepciója már azt mutatja, Magyarországon megszűnt a közösségi érdekképviselet lehetősége, a jövőben mindenki csak magára számíthat, arra, hogy egyénileg mely jogait képes érvényesíteni a munkáltatóval szemben. Hozzátette: a jó irányba haladó változtatásokhoz az egészségügy és az oktatás területén is szükség lenne az állam és az érintettek párbeszédére, ám a kabinet ezen ágazatokban sem hajlandó erre, csak azokra kíváncsi, akik egy véleményen vannak vele.

A kormány vasárnap tárgyal a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségéről. Az indítványt a Fidesz-KDNP frakciószövetség tette hajdúszoboszlói ülésén. Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteken közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. Ha a kormány elfogadja az indítványt, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá a frakcióvezető.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.