Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 08:31:00

Ki lesz a sztrapacskaevés bajnoka?

Haluskafesztivált, benne sztapacskafőző és -evő versenyt rendeznek szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a fesztiválon haluskás verseket, rigmusokat is alkothatnak a résztvevők.

Nedeliczki Teréz szervező, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a hagyományőrző rendezvénnyel a térség jellegzetességeit akarják bemutatni, ez jelenik meg a főzésben, a népviseletben és a folklórprogramokban is.A vanyarci Haluskafesztivált idén nyolcadik alkalommal rendezik meg.

A szervező felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon egyaránt használjuk a haluska és a sztrapacska elnevezést, de Szlovákiában különbséget tesznek: a sztrapacska káposztás ételt, a haluski pedig juhtúróst jelent. Várhatóan mindkét változat elkészül majd a vanyarci főzőversenyen, amelyre eddig 25 csapat nevezett. A résztvevők elsősorban Nógrádból és Hevesből, "a jó palócok, tót atyafiak" földjéről érkeznek, olyan településekről, ahol szlovák gyökerek is vannak, de indulnak csapatok Sopronból, Vácról, Besztercebányáról is.

Mivel a rendezvény hagyományőrző, a zsűri az eredeti haluskát értékeli majd, ami nyers reszelt krumpliból és lisztből, tojás nélkül készül, juh- vagy tehéntúróval, édes- vagy savanyúkáposztával. Különdíjat kapnak azok, akik megőrizve a hagyományt, valamit többletet is adnak az ételhez, ez lehet vadpörkölt vagy lecsó, vagy - mint Nedeliczki Teréz mondta - akár rozmaringot is tehet bele, ha úgy látja jónak.

A haluskaevő versenyen nem a mennyiség számít majd, hanem a gyorsaság. Bárki benevezhet a haluskás versek, rigmusok versenyére, a gyakorlat szerint a résztvevők sokszor már magukkal hozzák, de készülnek kis alkotások a helyszínen is. Ajándék nélkül senkit nem engednek el.
A Haluska nevűek jelentkezését is várják a fesztiválra, amely este Haluskaszaggató táncházzal zárul a Kóborzengő zenekarral.

A vanyarci rendezvény idei meghívott vendége a bakonyi szlovák régió lesz. A vendégek kézművességük mellett jellegzetes ételüket, a grízgányicát is magukkal viszik, ami nem más, mint különböző feltétekkel ízesített grízalapú gombóc.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.