Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-05 16:15:00

Két párt is duplázná a nők számát

Egy LMP-s és egy jobbikos képviselő közös módosító indítvány nyújtott be az Országgyűlésnek, amellyel megdupláznák a női képviselők számát a parlamentben.

Az LMP-s Ertsey Katalin és Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője az új választási törvényjavaslathoz hétfőn benyújtott közös módosítójukban azt kezdeményezik, hogy ha az országos listán két egymást követő helyen azonos nemű jelölt szerepel, a soron következő helyen ellenkező nemű jelöltet kelljen állítani.

Szerintük a javaslat megvalósulása esetén megduplázódna a nők száma a legfőbb döntéshozó fórumon, így a nők parlamenti aránya a jelenlegi 9 százalékról 16 százalékra nőhetne.
A két ellenzéki képviselő felhívja a figyelmet arra is, hogy a világon több mint száz országban alkalmaznak kvótát a nők arányának biztosítására, ez az eszköz élvezi az ENSZ és más nemzetközi szervezetek, „valamint a pápa támogatását is”. Hangsúlyozzák, hogy kutatások szerint mérhetően jót tesz egy társadalomnak, ha a legfőbb döntéshozatalban minél inkább a természetes arányhoz közelít a nők aránya.

„A nők kompromisszumkészebb, türelmesebb stílusban dolgoznak, jól használják azt a biológiai adottságukat, a megosztott figyelem képességét, amely nem csak a családban, de a munka világában is hasznos.(...) A nők elsősorban nem harcra, hanem érvelésre építenek. A mai, rendkívüli egymásra utaltságban működő globális világban az együttműködésen alapuló, megoldás orientált politizálás lehet a sikeres” – érvel a két politikus.

A 386 fős Országgyűlésnek jelenleg 34 női képviselője van. Az 15 tagú LMP-frakciónak 5, a 46 fős Jobbik-frakciónak 3 női képviselője van. A 225 tagú Fidesz frakcióban 19, a 37 tagú KDNP-képviselőcsoportban 2, a 48 tagú MSZP-frakcióban szintén 2, a független között pedig 3 képviselőnő dolgozik.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.