Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-08 12:00:00

Kadhafi hangüzenetben tagadta, hogy elmenekült volna az országból

Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egy szíriai televízióban csütörtök hajnalban lejátszott hangüzenetben tagadta, hogy elmenekült volna Nigerbe.

"(Az ellenségnek) nem maradt más eszköze, mint a pszichológiai háború és a hazugságok. Legutóbb azt mondták, hogy látták Kadhafit egy Niger felé tartó konvojban" - mondta a damaszkuszi székhelyű Arráj tévében lejátszott felvételen, amely több nap után az első üzenet volt a részéről.

Arról beszélt, hogy a líbiai katonai konvoj, amelyet a minap francia és nigeri katonai források láttak az észak-nigeri Agadez városban, nem az első ilyen járműoszlop volt. Számtalan, árut és embereket szállító autókonvoj jár Líbia és Niger között - mondta. Kadhafi ismételten fogadkozott, hogy hívei folytatják a fegyveres ellenállást Líbia új uraival és a NATO-val szemben. A szíriai tévé szerint a hangfelvételt Líbiában készítették.

Továbbra is rejtély, hol bujkál Kadhafi azóta, hogy a líbiai felkelők két hete elfoglalták az ezredes rezidenciáját Tripoliban. A felkelők egyik parancsnoka azt mondta, a bukott líbiai vezető egy lyukban bújt meg, akárcsak Szaddám Huszein iraki diktátor, akit 2003-ban egy föld alatti vájatban fogtak el kilenc hónappal az után, hogy megbuktatták.

A felkelők vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács egymásnak ellentmondó értesüléseket közöl Kadhafi vélelmezett hollétéről. Egyesek szerint az ezredes két fiával együtt még mindig a felkelők ostromgyűrűjébe zárt városban, Bani Válidban van Tripolitól 140 kilométerre délkeletre. Mások szerint Kadhafi valahol Líbia déli részén, a Szaharában lehet, közel az algériai és a nigeri határhoz. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, nincs olyan értesülése, hogy Kadhafi elhagyta volna Líbia területét.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.