Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-01 16:21:00

Jöhet a roma foglalkoztatási kvóta

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke, Makai István szerint a foglalkoztatás a romák társadalmi integrációjának alappillére, ezért az állami és magánvállalatok számára 20 százalékos roma foglalkoztatási kvóta bevezetését tartja szükségesnek, amely véleménye szerint nemcsak a mélyszegénységből való kikerülést, hanem a társadalmi feszültségeket is csökkentené.

Makai István, akit Tarlós István, Budapest főpolgármestere egy hónappal ezelőtt fővárosi romaügyi főbiztosnak nevezett ki, a munka ünnepe alkalmából az MTI-nek vasárnap kifejtette: meg kell nyitni az utakat ahhoz, hogy a romák minél nagyobb számban kerülhessenek ki a nyílt munkaerőpiacra, de ehhez a megfelelő szakképzések mellett az önkormányzatok, gazdasági és civil szervezetek szoros együttműködésére van szükség.

„A roma stratégia ott kezdődik, amikor olyan eredményt produkálunk, amellyel érezhető változatást érünk el a teljes társadalomban, és ennek az első jele a munkaerőpiacra való kijutás” – fogalmazott a roma vezető. A Roma Polgári Tömörülés elnöki tisztségét is ellátó politikus azt hangsúlyozta: azokat a problémákat, amelyek társadalmi feszültségekhez vezettek, gazdasági és oktatási, de főként foglalkoztatási programokkal lehet enyhíteni és megszüntetni.

Makai István úgy véli, ha az állami és magánvállalatok, gazdasági társaságok legalább 20 százalékban roma munkavállalókat alkalmaznának, akkor megfelelő egzisztenciális háttérrel integrálódnának a cigányok a társadalomba, és a súlyosbodó lakhatási problémák is megoldódnának.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.