Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-15 15:15:00

Jogerős: két év börtönt kapott a volt kőbányai alpolgármester

Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte csalásért Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármestert csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla.

A másodfokon eljáró bíróság - megváltozatva az első fokon hozott ítéletet - Kaszab Csaba cselekményét társtettesként, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettére minősítette. A végrehajtandó szabadságvesztés tartamát két évi börtönbüntetésre enyhítette és a 17 millió forint vagyoni előny megfizetésére való kötelezését mellőzte a bíróság. Ezentúl 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték Kaszab Csabát.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2010. áprilisában Kaszab Csabát vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. A tényállás lényege szerint még 2000 végén, az ügy másodrendű vádlottja, Kaszab Csaba, aki a kőbányai vagyonkezelő igazgatósági elnöke és a Kőbányai Önkormányzat Beruházási és Városüzemeltetési Bizottságának vezetője is volt, egy építési munkákat kérő ismerősével megállapodást kötöttek, amelynek lényege az volt: ha az ismerős férfi megkapja az önkormányzat által is finanszírozott társasházi felújítási munkákat, akkor az azok után járó díjak felét visszautalja Kaszab Csabának. Csak megtévesztéssel lehetett a pénzt kifizetni, hiszen az ügy olyan társasházakat érintett, amelyek 2000 nyarán indultak az önkormányzat által meghirdetett, vissza nem térítendő felújítási támogatásra irányuló pályázaton, de nem nyertek.

Ezt követően a bűnszövetség harmadik tagja, az ügyben meg nem vádolt férfi vesztegette meg az ügy elsőrendű vádlottját Holló Leventét, aki a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. tulajdonosi csoportjának akkori vezetője volt. Ők abban állapodtak meg, hogy Holló Levente a szükséges ügyintézés fejében a munkák nettó értékének tíz százalékát kéri. Ezt később meg is kapta.

A vagyonkezelő összesen több mint 32 millió forintot fizetett ki a Kaszab Csaba ismerőse által vezettet társaságnak öt kőbányai társasház felújítása után. Az igazságügyi építésügyi szakértői vélemény szerint mind az öt ház esetében a felújításhoz ténylegesen szükséges összeget meghaladó kifizetés történt. Az átvett összegekből Kaszab Csabának 17 millió forintot juttatott ismerőse.

Az indokolás szerint Kaszab Csaba, mint igazgatóság tag nem szegte meg a hivatali, gazdasági kötelezettségét, és mint a városüzemeltetési bizottság elnöke nem hozható összefüggésbe azzal, hogy ő hivatali működésével összefüggésben fogadott el volna valamilyen előnyt. Tehát nem vesztegetés történt, hiszen előzetesen megállapodtak a bűncselekmény elkövetéséről, azaz abban, hogy megkárosítják az önkormányzatot.

Az ügyben eljáró bíró elmondta, nem volt mód a jelen eljárásban két évnél hosszabb szabadságvesztés kiszabására - még ha azt is szabtak volna ki a bűncselekményért, annak elszaporodottsága miatt -, mert még az évekkel korábban hozott ítéletkor az ügyész nem fellebbezett súlyosításért. Így nem volt mód a megismételt eljárásban két évet meghaladó szabadságvesztés kiszabására - magyarázta. A bíró rámutatott, mindmáig nem térült meg a három férfi által okozott 32 millió forintos kár, ők a mai napig tartoznak az összeggel az önkormányzatnak, amely igényét polgári peres úton érvényesíthetné.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.