Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-09 18:30:00

Jobbik: milyen alapon avatkozik be Izrael?

A Jobbik kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálja ki azt a csütörtöki esetet, amikor az izraeli hatóságok kérésére nem szállhatott fel kilenc palesztinbarát aktivista a Malév egyik járatára a párizsi Roissy repülőtéren - mondta el Mirkóczki Ádám, a testület tagja szombaton az MTI-nek.

A csütörtökön visszatartott személyek Budapesten keresztül Tel-Avivba utaztak volna, ahol több száz aktivista kívánt részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban. A francia repülőtéri források szerint a nemkívánatos személyekről listát összeállító izraeli hatóságok kérésére törölték a kilenc személy foglalását. Miután a gázai segélyflottilla francia hajóját feltartóztatták Krétánál, a palesztinok megsegítését célzó nemzetközi akció szervezői az interneten arra kérték a szimpatizánsokat, pénteken a tel-avivi repülőtéren gyülekezzenek, hogy onnan együtt menjenek a nagyrészt izraeli ellenőrzés alatt álló palesztin területekre.

Mirkóczki Ádám szerint a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatának választ kell adnia arra, hogy kik és milyen alapon állították össze a háromszáz fős listát, kik és milyen alapon      „parancsolták meg a Malévnek a kilenc személy letiltását a járatról”, továbbá a Malév dolgozói milyen alapon engedelmeskedtek, illetve vizsgálódtak-e a magyar titkosszolgálatok az ügyben, és ha igen, mire jutottak. Ezenkívül a Jobbik szerint azt is tisztázni kellene, hogy Izrael milyen alapon avatkozik be uniós tagállamok repülőtársaságainak tevékenységébe, és mi erről a magyar kormányzat állásfoglalása, illetve „hány ilyen lista létezik, és milyen gyakran küld ilyeneket magyar vállalatoknak Izrael”.

A Malév pénteken azt közölte, hogy – más légitársaságokhoz hasonlóan – az izraeli hatóságtól hivatalos értesítést kapott arról, hogy az érintett utasokat, palesztinbarát aktivistákat nem engedik be Izraelbe, ezért nem vállalta az utaztatásukat.

 

–MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.