Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-29 17:30:00

Jégtáblába kapaszkodó aktivisták a Dunán

A Greenpeace látványos demonstrálással követelt 30 százalékos kibocsátáscsökkentést Magyarországon és az Európai Unióban.

A környezetvédelmi szervezet honlapján arról számolt be, hogy szerdán délelőtt a Lánchíd mellett a Dunán egy stilizált jégtáblát úsztattak. A táblába Greenpeace- aktivisták kapaszkodtak, köztük Major Dávid is, aki két hetet töltött egy grönlandi börtönben. Egy transzparensen pedig azt üzenték: „Ne jegeljétek a klímavédelmet, 30 százalékos kibocsátáscsökkentést most!”. A szervezet a magyar uniós elnökség utolsó napján megrendezett akcióval arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió és Magyarország késlekedik a magasabb klímavédelmi célok támogatásával, holott gazdaságilag ez lenne a legoptimálisabb megoldás.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse elmondta: a múlt heti Környezetvédelmi Tanácsülés eredménytelen lezárása is azt mutatja, hogy az Unió még mindig késlekedik, hogy növelje az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési céljait. Pedig egy kis bátorság a gazdaság fellendítéséhez, a munkahely-teremtéshez, valamint a válságból való sikeres kilábaláshoz is megfelelő eszköz lehetne. A 30 százalékos kibocsátás-csökkentési célt ráadásul könnyebb elérni, mint gondolnánk: a jelenleg érvényben lévő 20 százalékos célszám plusz erőfeszítés nélkül is teljesül, hiszen már 2009-ben 17,3 százalékkal alacsonyabb volt az EU kibocsátása az 1990-es bázisév szintjéhez képest.- tette hozzá Stoll.

Felhívta a figyelmet arra,hogy a 30 százalékos kibocsátáscsökkentési célt álláspontjuk szerint könnyű elérni, mivel a jelenleg érvényben lévő 20 százalékos célszám plusz erőfeszítés nélkül is teljesül, hiszen már 2009-ben 17,3 százalékkal alacsonyabb volt az EU kibocsátása az 1990-es bázisév szintjéhez képest.- írja honlapján a Greenpeace.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.