Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-06 18:58:00

Iszlám törvényektől félnek Amerikában

Az amerikaiak mélyen megosztottak számos ügyben, kezdve a faji kérdéstől a vallásig, és a választóvonalak gyakran a generációk és pártszimpátiák mentén húzódnak.

Ez derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit kedden hozták nyilvánosságra Washingtonban.  Két washingtoni agytröszt - a Brookings Institution és a Public Religion Research Institute - közel 2500 amerikai véleményét kérdezte meg egy sor témáról, köztük a migrációs politikáról vagy éppen a más vallásúak iránti hozzáállásukról, s az eredmények a társadalom éles megosztottságáról tanúskodnak.

"Tíz évvel 2001. szeptember 11. után kevésbé tűnünk egységesnek, mint nemzet. A felmérés eredményei egyrészt azt sugallják, hogy a közepén vagyunk egy harcnak, ami annak megítélése körül folyik, hogy a növekvő vallási, faji és etnikai sokszínűség mit jelent az amerikai politika és társadalom számára, másrészt azt is mutatja, hogy a pártszimpátiák és az ideológiai polarizáció e kérdések esetében nehezítik megoldásukat" - áll a két intézet jelentésében.

Az egyik törésvonal a fiatalok és az idősek között mutatható ki. Jelentősen különbözik a 65 éves és annál idősebb, illetve a 18 és 29 év közötti amerikaiak véleménye arról, hogy tegyék-e lehetővé az állampolgárság megszerzését az illegális bevándorlóknak, engedélyezzék-e a melegházasságokat, de a két generáció máshogy viszonyul a feketékhez, a spanyolajkúakhoz, a muzulmánokhoz és az ateistákhoz is.

A fiatal nemzedék relatív toleranciát tanúsít, ami arra utal, hogy az amerikai történelem visszakanyarodik a befogadás felé - vélik a felmérés készítői. A megkérdezettek 53 százaléka úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok most nagyobb biztonságban van a terrorizmustól, mint a 2001. szeptember 11-én végrehajtott washingtoni és New York-i merényletek előtt. Ugyanakkor tíz amerikaiból nyolc szerint csökkent a személyes szabadság, és tízből heten úgy gondolják, hogy Amerikát most kevésbé tisztelik a világban mint a 2001-es merényletek előtt.

Miközben az amerikaiak többsége hisz a vallási toleranciában, mint alapvető jogban, sokan gyanakodnak a muzulmánokra, és kisebb mértékben ugyan, de a mormonokra is.
Összességében a megkérdezettek 58 százaléka volt "kedvező" véleménnyel a muzulmánokról, de ezen belül a Republikánus Párt híveinek kevesebb mint fele, a Demokrata Párt támogatóinak viszont kétharmada mondta ezt. Hasonló különbség volt tapasztalható az általában liberális demokraták és a konzervatívabb republikánusok között abban, hogy miként viszonyulnának ahhoz, ha muszlim általános iskola működne közösségükben, mecset állna otthonuk közelében, netán muszlim öltözetet viselő nőket vagy imádkozó muzulmán férfiakat látnának repülőtéren.
Az utóbbi nyolc hónap alatt hét százalékponttal 30 százalékra emelkedett azok aránya, akik azt gondolják, hogy az amerikai muzulmánok iszlám törvénykezést akarnak bevezetni az Egyesült Államokban.

A válaszadók 60 százaléka egyetértett azzal, miszerint túl sok amerikai gondolja úgy, hogy minden muzulmán terrorista. Nyolcvannyolc százalék beismerte, hogy keveset vagy semmit sem tud a muzulmán vallásról és előírásokról. A megkérdezettek majdnem négyötöde (79 százalék) szerint a muzulmán országokban rossz véleménnyel vannak az Egyesült Államokról, s e tábor háromnegyede nem tartja indokoltnak az ilyen nézeteket. Éles megosztottság rajzolódik ki a bevándorlási kérdésekben: a megkérdezettek 62 százaléka olyan politikát szeretne, amely vegyítené a büntető szankciókat és az állampolgárság megszerzésének lehetőségét az illegális bevándorlók számára. Az amerikaiak egyharmada azonban deportálná az illegális bevándorlókat.

A megkérdezettek kevesebb mint fele ért egyet azzal, hogy a fehéreket sújtó hátrányos megkülönböztetés jelenleg ugyanolyan nagy probléma, mint a feketék és más kisebbségek diszkriminációja. A republikánusok és az ultrakonzervatív Tea Party támogatói között azonban sokkal nagyobb volt ez az arány. A közvélemény-kutatás augusztus első két hetében készült, a hibahatár plusz-mínusz két százalék.


kszk \ ktl
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.