Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-25 11:22:00

Irán a szankciók miatt támadja Amerikát

Irán pénteken az ENSZ-nél tiltakozott az ellene a héten hozott újabb amerikai szankciók miatt, nagyon veszélyesnek nevezve azokat. Mohammad Hazaí, az ázsiai ország ENSZ-nagykövete szerint az amerikai intézkedések civilek életét sodorhatják veszélybe. Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának írt levelében a diplomata azt írta, hogy a „rosszindulatú amerikai politikai irányvonal különösen veszélyes, és egyáltalán nem szolgálja a világbékét és a biztonságot”.

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb két olyan cég vagyonát zárolta, amelyet Iránnak történő fegyverszállítással vádolnak. Az amerikai pénzügyminisztérium ezúttal az iráni iszlám forradalmi gárda tulajdonában álló, kikötőket üzemeltető Tidewater Middle East nevű céggel és az Iran Air légitársasággal szemben léptetett életbe szankciókat, amelyek célja a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása. Az indoklás szerint az Iran Air katonai rendeltetésű berendezéseket szállított.

Az iráni ENSZ-nagykövet véleménye szerint Washington megint csak hamis és semmitmondó állításokra hivatkozik, hogy igyekezzen megmagyarázni az iráni néppel szembeni barátságtalan magatartását. Az Iran Airt 1995-ben már büntette az Egyesült Államok azzal, hogy megtiltotta: a légitársaságnak Airbus és Boeing típusú gépeket adjanak el.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.