Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-30 09:56:00

Internetes oldalak, civil támogatókkal

Egy új internetes jelenség világszerte mind nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és a művészi projektek megvalósításában.

2009 óta annyira divatos lett a modell, hogy számos kezdő vállalkozó és művész lát elindulási, bemutatkozási, befutási lehetőséget a közösségiprojekt-oldalakban.

Ez a finanszírozási forma bárkinek lehetőséget nyújt arra, hogy kreatív ötlete megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, dokumentumfilmről, zenekari turnéról vagy új termék kifejlesztéséről. Az elképzelések bemutatatása, illetve a projektvázlatok alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat.

A közösségi oldalakon meghirdetett kezdeményezések sikere az ismerősök aktivitásán múlik, egy-egy jó elképzelése már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el.
A másfél éve működő első hazai, nyílt közösségi innovációs műhelyt, a creativeselector.hu-t az amerikai indiegogo.com és a kickstarter.com mintájára fejlesztették ki - tájékoztatta az MTI-Presst a Creative Selector csapata. Üzleti partnerükkel, egy nagy bankkal kötöttek együttműködést, hogy a tranzakciók biztonságosabbak, gyorsabbak és olcsóbbak legyenek.

Az oldalon jelenleg négy ötlet megvalósításához keresnek támogatókat. Bioszappan-készítő segédkönyv, nők számára tervezett szék, kutyának és gazdájának való ékszer, illetve kiegészítő kollekció, valamint egy érdekes stresszkezelő eszköz, az úgynevezett Orditronic megvalósítását támogathatja az oldal közössége. (Az Ordotronicba teljes erővel beleordíthatunk, a külvilág nem hallja meg üvöltésünket.)


Mozgósíthatja a civil támogatói szférát


A január végén elindított indulj.be fejlesztői - közlésük szerint - a sikeresen működő amerikai kickstarter.com működési modelljét gondolták újra. Az elmúlt három évben a Kickstarter már tízezer projektet valósított meg. A január közepétől működő magyar oldalra hetente több elképzelés jelentkezését várják. Az ötletek megvalósítását legkevesebb ötszáz forint adományösszeggel lehet támogatni. "Közel 300 lájkolónk mellett már majdnem 30-an támogattátok valamelyik projekt megvalósulását!" - olvasható a közösségi honlap facebookos oldalán. 
 

tervek között találhatunk több érdekességet, például az Őstermelő 2.0 elnevezésű mobilalkalmazást, amely a lokális vásárlási lehetőségeket adaptálja okostelefonra, vagy a fiatalokból álló Our Hostil metálzenekart, amely első stúdióalbumának elkészítéséhez várja az oldal közösségének segítségét.Tavaly év végén Andrew G. Vajna védnökségével, a Magyar Telekom, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem támogatásával indult el a WEBSE - a websorozatok gyűjtőhelye. A szakmai közösségi finanszírozásra épülő oldal a filmek és a websorozatok megvalósítására gyűjt adományokat.

A filmtámogatás összeomlása után sok hazai alkotó fordul a közösségi finanszírozás műfaja felé. A WEBSE közössége a sorozatok és a filmek támogatása mellett a média szakmai közösségi bázisának szerepét is be kívánja tölteni.

Ugyancsak januárban indult a kezdheted.hu. Az oldalon kilenc kategóriában lehet kreatív ötletekkel pályázni részletes projektleírással, megvalósítási ütemtervvel és költségvetéssel. Az elképzelések három lépcsős szűrőn mennek keresztül, aminek keretében a portál működtetői megvizsgálják például a kivitelezhetőséget, a projekthez kért összegnek és az adománygyűjtés idejének arányát. A honlapon egyszer használatos öltönyre, bárhol és bármikor Iphone-hoz csatlakoztatható nyomtatóra, közösségi tűzfalfelújításra és számos érdekes dolog megvalósítására adakozhat a közösség.

Miközben a gazdasági válság első hulláma óta a kultúrára szánt állami támogatások csökkentek, a crowdfunding módszerén alapuló rendszer mozgósíthatja és összefoghatja a civil támogatói szférát.

(MTI-Press)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Internet
  • Nehéz az életük internet nélkül
  • Ennyivel drágul az internet- és a mobiltarifa
  • Milyen veszélyeket rejt a nanotechnika?
  • Hasít a Vatikán hírportálja
  • Az Anonymus támadta meg a lengyel oldalakat
  • Ön internetfüggő? Itt megtudhatja!
  • Forradalom a bibliafordításban
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Személyiségi jogokat sért Peking?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.