Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-01-25 14:31:00

IMF: a vártnál gyorsabb a globális gazdasági növekedés idén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az idén a vártnál gyorsabban növekszik a globális gazdaság, adta közzé a BBC News. Az IMF 4,2 százalékról 4,4 százalékra módosította a 2011-es növekedési előrejelzését, de figyelmeztetésként közzétette: a fejlett gazdaságok a feltörekvőkénél jóval lassabban növekednek. A valutaalap Európa „gazdasági egészségét” gyengének értékelte, egyben kijelentette: növelni kell a bankmentést célzó alap mértékét. Ebben az esztendőben a feltörekvő országok növekedése átlagosan meghaladhatja 6,5%-ot, és hasonló expanzióra lehet számítani 2012-ben is.

Az IMF hivatalos világgazdasági kitekintése szerint az szerint amerikai növekedés 3 százalék körül várható, míg a korábbi becslések 2,3 százalékot irányozták elő, még októberben. Magyarország növekedésének mértékét pontosan határozták meg 2010-ben, az előrejelzésnek megfelelően idén hazánktól továbbra is 2 százalékot várnak. A világszervezet meglepő következtetésre jutott: a fejlett gazdaságokban fejlődési aktivitás jelentősen mérséklődött, a munkanélküliség szintje továbbra is magas. Bár a világgazdasági válság kezdő időpontját több mint két évvel ezelőttre teszik, a globális szintű pénzügyi stabilitást még nem sikerült elérni – nyomatékosította Jose Viñals, az IMF monetáris-és tőkepiaci igazgatója.

Felhalmozódó adósságaik miatt továbbra is külön jelentésben elemzik Görögország és az Ír Köztársaság pénzügyi problémáit, az igazgató szerint a bankok finanszírozási igényeinek kielégítésével lehet a stabilitás felé mozdítani a törékennyé vált tőkepiaci rendszert. Növekedési előrejelzések Kína és India előretörését mutatják 9,6 és 8,4 százalékos fejlődést prognosztizálva, emellett meglepően dinamikusnak mutatkozik a Szaharától délre eső afrikai térség gazdaságának 5,8 százalékos bővülése. A feltörekvő gazdaságok költségének közel 40 százalékát a globális fogyasztás teszi ki, így ezekben a gazdaságokban minden visszaesés a globális fellendülés súlyos csapását eredményezheti.

Illyés Szabolcs (Forrás: BBC News)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.